RENATO USATÎI: LA BĂLȚI MĂ SIMT MULT MAI CONFORTABIL DECÂT LA CHIȘINĂU

26 Octombrie 2019 868

Primarul proaspăt ales al municipiului Bălți, Renato Usatîi, a vorbit la emisiunea “Vineri cu Anatolie Golea”, de la RTR Moldova despre primele planuri de dezvoltare a capitalei de nord a țării, despre dragostea sa pentru Bălți și locuitorii municipiului.

“După o plimbare de numai o oră prin oraș o să vă dați seama că acolo există o aură foarte pozitivă. Pe toată suprafața pieței, care este mai mare decât cea din Chișinău, am instalat gramofoane. Sunt moderne, dar au aspect vintage. Imaginați-vă cât de frumos e când mamele își plimbă copii în cărucioare în timp ce răsună o muzică clasică. În seara de Anul Nou, Bălțiul nu cedează în nimic orașelor europene sau Pieței Roșii.”

Renato Usatîi a vorbit emoționat despre orașul, pe care trebuie să-l conducă din nou, și în care a reușit să facă multe, iar succesele sale au fost recunoscute de toate lumea.

“Cel mai important este că am pus fundamentul pentru eradicarea corupției. Simt o adevărată plăcere și un sentiment de mulțumire atunci când merg prin piața din oraș și văd cum oamenii vând produsele pe vitrine frigorifice. Nu contează despre ce este vorba: pește, lactate, carne. În Chișinău, o astfel de piață va fi probabil peste zece ani.”

Liderul Partidului Nostru a mai spus că se va afla permanent în Bălți, iar la Chișinău va veni în măsura posibilităților, în weekend sau cu treburi.

“Colegii din activul de la Chișinău au insistat să-mi înaintez candidatura pentru Primăria Capitalei, dar în această situație aș fi fost considerat ticălos de către localnicii din Bălți, pentru că nu am terminat ce am început acolo. Oamenii mă așteptau. Prin urmare, atunci când m-am întors, primul lucru pe care l-am scris pe panourile publicitare a fost: „Dragi bălțeni, vă mulțumesc pentru că nu m-ați trădat”. Deși ar fi fost interesant să-i fugărim din Chișinău pe acești „specialiști” cum sunt Ceban și Năstase.”

În ce privește planurile de viitor, Usatîi s-a referit la conceptul de oraș pietonal, pe care a și început să-l implementeze la Bălți.

“Am început să repar trotuarele din banii mei, după care lucrările au continuat din resursele Primărie. Oamenii spun că ar merge 2 sau chiar 3 stații pe jos dacă astfel de trotuare ar exista peste tot. Spun asta pentru că acum, la fel ca la Chișinău, pe unele dintre ele riști să-ți rupi picioarele”.

Usatîi recunoaște însă că orașul și viața oamenilor nu s-ar putea transforma radical fără schimbări efectuate de autoritățile de la centru, dar și fără modificări de ordin legislativ.

“Așteptăm modificări legislative pe mai multe puncte. În statutul special pentru municipiul Bălți, trebuie să se spună expres că avem dreptul de a demonta toate clădirile ridicate ilegal. Chiar dacă ceva a fost vândut ilegal de autoritățile anterioare, nu avem nicio posibilitate pentru a readuce acele bunuri în proprietatea municipiului. Oamenii plătesc o amendă și cu asta s-a încheiat.”

O problemă serioasă pentru autoritățile locale este legea imperfectă privind achizițiile publice, care necesită, de asemenea, modificări fundamentale.

„Astăzi, procedura de achiziție este câștigată de cei care oferă un preț derizoriu. Iar acest lucru nu face decât să le permită escrocilor și speculanților să participe la licitații. Spre exemplu ajung să construiască drumuri oameni care nu au echipament și nici resurse. Iar apoi pentru “otkaturi”, îi șantajează pe cei care sunt cu adevărat în stare să îndeplinească lucrările.”

Renato Usatîi le-a mulțumit din nou bălțenilor pentru că au crezut în el și nu în PR-ul negru, și otrava care i-a fost turnată în cap, pe toată perioada campaniei electorale.