Renato Usatîi: „Participarea la alegerile prezidențiale după scenariul lui Plahotniuc este nu doar o greșeală, dar și o crimă”

21 Martie 2016 718

Liderul „Partidului Nostru” este convins că acordul UE și SUA privind domnia lui Plahotniuc în Moldova este un pas către unirea cu România

 

„Două noutăți ale ultimelor zile, evident legate între ele. Prima: potrivit fostului premier moldovean Ion Sturza, România a convins UE și SUA să-l susțină pe Plahotniuc. A doua: la București a fost publicat planul alipirii Moldovei la România în 2018”, a scris liderul „Partidului Nostru”, Renato Usatîi, pe pagina sa de pe rețeaua de socializare Facebook.

Prima știre – dintre cele oficiale. Sturza a vociferat ceea ce și așa părea logic. O turnură foarte evidentă a avut loc la sfîrșitul anului trecut. A doua – deocamdată dintre cele semioficiale, deoarece, planul alipirii a fost făcut public nu de către structurile puterii, dar de către expertul Fundației Universității Mării Negre, fostul consilier al premierului român, Petrișor Peiu.

Iată ce scrie el: „Chiar și o parte însemnată din apostolii moldovenismului „luminat” și „pro-european” recunoaște Reunirea ca pe o posibilitate de ieșire din marasm”. Interesant, despre cine vorbește?
Și încă: Pe fondul căderii spectaculoase a Republicii Moldova, o parte importantă a românilor dintre Prut și Nistru… cere realizarea Reunificării României cu Basarabia”.

Ideea de bază: cu cît mai rapidă va fi degradarea în Moldova, cu atît mai multe șanse are unirea. În acest context, susținerea Bucureștiului pentru Plahotniuc arată destul de logic. Vladimir Plahotniuc – este catalizatorul de bază al degradării independenței statalității moldovenești.

Este pe față acel fapt că Bucureștiul ia în serios perspectiva pe termen scurt a alipirii Republicii Moldova, orice s-ar spune la nivel oficial despre acest lucru. Acordul UE și SUA pentru domnia de mai departe a lui Plahotniuc în Moldova – este un semnal că centrele de putere, aflate în afara granițelor Bucureștiului, au tendința de a susține proiectul unificator. Fără consimțămîntul României el nu este profitabil: cineva trebuie să ofere bani pentru realizarea acestui plan costisitor.

În cel mai scurt timp, ne vom confrunta cu cîteva provocări în serie. În Moldova vor sonda terenul, desfășurînd marșuri unioniste și povestind la TV despre istoria întrebării. Într-un cuvînt, vor scoate postulatul despre unirea salvatoare, în calitate de unică soluție.

Situația în țară continuă să se înrăutățească. Nici FMI, nici partenerii externi nu-i vor da bani lui Plahotniuc. Peste cîțiva ani cetățenilor li s-ar putea spune: „Mai bine un sfîrșit tragic, decît o tragedie fără sfîrșit”. Vor încerca să nu admită revolta, arestînd liderii opoziției, iar dacă nu vor reuși, atunci îl vor suprima în mod brutal.

Putem evita acest final trist și salva acest stat doar dacă vom reuși să schimbăm puterea în Moldova pînă în 2018. Acest lucru poate fi făcut doar prin proteste masive, care vor demonstra că moldovenii nu vor renunța la țara lor.

P.S.: Reieșind din cele sus-menționate, participarea la alegerile prezidențiale conform scenariului lui Plahotniuc și păstrarea, prin aceasta, a Parlamentului în componența actuală pînă în 2018 este nu doar o greșeală, dar și o crimă.

P.P.S.: Potrivit Serviciului Hidrometeorologic, în aprilie se așteaptă vreme foarte bună”, a precizat Renato Usatîi.