Renato Usatîi: Timofti a cedat şi va înainta candidatura lui Plahotniuc

30 Decembrie 2015 1.101

Liderul Partidului Nostru consideră că votul lui Mihai Ghimpu va fi decisiv în acest „aranjament” făcut de PD

 „Am declarat anterior că deocamdată îl vom lăsa în pace pe Timofti. Speriindu-l pe el, Preşedinte interimar devine Candu, iar astfel Partidul Democrat scapă de problema înaintării unui candidat la funcţia de Premier. Am mai spus că Timofti m-a îmbucurat prin faptul că a vorbit pentru a treia oară în mandaul său de şef de stat. Dar, cu părere de rău, noaptea trecută Timofti a cedat poziţiile.”, a declarat Renato Usatîi în cadrul conferinţei dedicate totalurilor anului 2015.

„Ion Sturza nu va fi ales în calitate de Premier, iar asta înţelege întreaga ţară, inclusiv şi el. În cadrul celei de-a doua încercări Timofti şi-a dat acordul să desemneze candidatul PD, dacă nu Plahotniuc, atunci un om controlat de el.”, a precizat Usatîi.

Renato Usatîi a anunţat că şeful statului a cedat poziţiile pentru că ar fi fost  şantajat şi ar fi fost exercitate presiuni asupra familiei sale.

„Există un dosar penal pe trafic de influenţă pe numele unuia dintre fii lui Timofti. Nu a avut ce face, şi fiul preşedintelui s-a apucat să dea indicaţii judecătorilor prin telefon pentru a soluţiona problemele oamenilor de afaceri. Timofti s-a dovedit a fi un trădător. Nu vreau să susţin că acolo ar fi existat componenta financiară. Faptul rămâne fapt: dacă prima dată Timofti a jucat rolul lui Rembo şi l-a înaintat pe Sturza, atunci a doua oară îl va înainta pe Plahotniuc sau candidatul acestuia. După asta, niciun om nu va mai avea o altă atitudine faţă de Timofti decât ură.”

Renato Usatîi a descris o posibilă situaţie de creare a unei „majorităţi parlamentare” controlate, care va vota candidatura lui Plahotniuc.

„Avem o nouă platformă jumătate roşie şi jumătate albastră formată din 14 deputaţi. Lor li se alătură 20 de deputaţi PD. Mai mult, deja sunt gata să părăsească fracţiunea PLDM nu 4, ci 7 deputaţi. Astfel, există 41 de deputaţi. Mai există câţiva deputaţi în rezervă în fracţiunea lui Voronin. Astfel, puteţi observa că rolul decisiv nu îl mai joacă Timofti, el a cedat. Votul lui Mihai Ghimpu va fi decisiv. Leancă, cel mai probabil, va fi lăsat într-o parte, de rezervă, pentru a nu-i păta imaginea politică.  Leancă nu este prea vizibil în ultima perioadă, iar votul pentru Plahotniuc îi va scădea ratingul până sub pragul electoral la 3-4% .”

Renato Usatîi a declarat că rolul decisiv în această situaţie le va reveni deputaţilor Partidului Liberal.

 „Ghimpu nu este deocamdată pentru această coaliţie. Sâmbătă Partidul Liberal a avut o şedinţă cu participarea majorităţii membrilor fracţiunii şi liderilor raionali. Ei au declarat că nu vor face acest pas, mai ales împreună cu majoritatea comuniştilor pentru a nu sfârşi ca Iurie Roşca.”

„Mai degrabă vor ieşi în faţa publicului cu lacrimi în ochi cei şapte deputaţi PLDM, care vor spune că nu mai pot suporta această dezordine din fracţiunea lor şi că se alătură platformei „jumătate-roşii”. Această situaţie va condamna ţara la o aprofundare a crizei.”, a spus liderul Partidului Nostru.

Usatîi a precizat că după ce Timofti a cedat poziţiile, protestele în faţa Reşedinţei şefului statului ar putea fi reluate.

 „Dacă Timofti va permite să avem o guvernare PD, atunci asta va fi o adevărată crimă împotriva ţării şi poporului.”, a precizat Usatîi.