Renato Usatîi, martor în dosarul care poate „arunca în aer” politica moldovenească

19 Octombrie 2016 1.212

Usatâi, martor oficial în dosarul intentat asasinului Proca

În cadrul unei transmisiuni online care a făcut senzație și care a fost consacrată rolului coordonatorului coaliției de guvernare Vlad Plahotniuc în dosarul „bancherului negru” Gorbunțov, liderul „Partidului Nostru” amintea că pe parcursul ultimului an s-a referit în repetate rânduri la colaborarea strânsă pe care a stabilit-o în acest context cu organele de drept din diferite ţări.

„Din câte pricep eu, pe numele lui Plahotniuc va fi emis un mandat internaţional de arest”, a declarat Usatâi în cadrul transmisiunii online de marţi seara.
Usatâi a lăsat să se înţeleagă că are toate motivele să creadă că lucrurile vor evolua anume aşa. Potrivit afirmaţiilor liderului „Partidului Nostru”, acesta ar avea statutul procesual de martor în dosarul „Gorbunţov” care este investigat în una dintre ţările Uniunii Europene.

Structurile moldoveneşti de forţă, „forfotind” la Londra

Mulţi au fost derutaţi de activizarea ciudată a structurilor moldoveneşti de forţă. Cu doar două săptămâni înainte de scrutinul prezidenţial, o ditamai delegaţie a luat precipitat avionul spre Londra. Întreaga Moldovă este martorul unor evenimente calificate de mai muţi politicieni drept o „farsă rușinoasă”: procurori și polițiști pozează pe teritoriul ambasadei moldovenești din Londra (!) în compania lui Gorbunțov anunțat de Interpol în căutare la solicitarea… organelor de drept din Moldova.

Atunci au apărut mai multe întrebări de genul: De unde atâta grabă și agitație? Ce a determinat autoritățile moldovenești să uite de alegeri practic pe final de campanie și să degenereze într-o stare ce pare mai mult a isterie scăpată nițel de sub control?

Usatâi: probele noi l-ar putea aduce pe Plahotniuc la închisoare

Renato Usatâi afirma în cadrul transmisiunii online că ar fi descoperit motivele comportamentului straniu manifestat de Vlad Plahotniuc. „În cadrul unor activități speciale au fost identificate multe lucruri noi atât despre atentatul asupra lui Gorbunțov de la Londra, cât și despre atentatul comis pe teritoriul României”, a declarat acesta. Usatâi a promis să ducă lucrul până la capăt, să depună toată diligența „pentru ca adevărul să iasă șa suprafață într-un timp cât mai scurt”.

„Sper că atunci când faptele se vor adeveri (de altfel, pot spune astăzi că majoritatea dintre acestea deja au fost confirmate) pe Plahotniuc îl așteaptă ani grei de închisoare – pentru crearea unor grupări criminale organizate (GCO) și pentru organizarea unor infracțiuni grave pe teritoriul țărilor din UE”, a declarat Renato Usatâi.

Poliția și Procuratura încearcă să nimicească probele?

Adresându-se către anchetatori și procurori Renato Usatâi le-a recomandat să fie mai precauți ca să nu se pomenească complici la acoperirea unor infracțiuni investigate în țările UE.

„Petrusenco și procurorii controlați de Plahotniuc încearcă din 2014 să mă distrugă pe mine și „Partidul Nostru (acesta nimicește materialele din dosar – nota red). Ei nu au fost trași la răspundere penală pentru că încearcă să influențeze ancheta, încearcă să distrugă unele probe, încearcă să ascundă ceva de ancheta care se desfășoară în România și Marea Britanie”.

„Petrusenco este polițistul de la conferința de presă, cel care împreună cu procurorii a fost la Londra, la Gorbunțov”, a explicat Usatâi.

Usatâi: Plahotniuc intenționează să debusoleze ancheta fabricând acuzații împotriva mea

Într-adevăr, noile detalii din dosarul cu depozițiile asasinului plătit Vitalie Proca șochează: din toate acestea am putea presupune că pe parcursul ultimilor patru ani procurorii și polițiștii din Moldova au încercat din răsputeri să influențeze dosarul penal instrumentat în România și Marea Britanie.
Potrivit afirmațiilor lui Renato Usatâi, el personal figurează în acest dosar în calitate de martor și nu poate oferi prea multe detalii, însă ceea ce a povesti marți după conferința de presă susținută de procurorii moldoveni este suficient pentru a face niște concluzii pe cât se poate de interesante. „Țin să menționez că totul ce vă spun este documentat și reprezintă materiale din dosarul penal”, a declarat Renato Usatâi în cadrul mesajului video.

Se fac tentative de a-l reduce la tăcere pe asasinul Proca

Usatâi a menţionat că Plahotniuc a intrat în panică atunci când în cadrul unei convorbiri telefonice, Proca, condamnat pentru un omor la comandă, a declarat că vrea să spună adevărul. Acesta afirmă că Plahotniuc încearcă să obţină extrădarea lui Proca din România în Moldova „pentru a-l lichida şi a şterge urmele”. Ţinem să vă amintim că într-un interviu pentru unul dintre posturile TV din România Proca a povestit că două persoane suspuse de la Chişinău au făcut presiuni asupra lui pentru a-l determina să-şi asume о infracţiune care ar fi fost comisă pe teritoriul Moldovei în schimbul extrădării şi a unei eliberări grabnice. Condiţia principală a tranzacţiei era să-l calomnieze pe Usatâi. După conferinţa video susţinută ieri de Usatâi procurorii s-au activizat şi mai mult, chiar în aceeaşi noapte au plecat de urgenţă la Bucureşti. Înainte de plecarea lor, la Chişinău, în baza acuzaţiei de complicitate, a fost arestată soţia şi două rude de-a lui Proca care este deţinut într-un penitenciar din România. Aceste informaţii au generat acuzaţii rezonabile în adresa lui Plahotnicu care în acest fel încearcă să-l reducă la tăcere.

A generat extrădarea

La fel, acum câteva zile, structurile de forţă au reţinut doi cetăţeni moldoveni, pe Malarciuc şi Ceban. Despre acest lucru au povestit chiar ei în cadrul unei conferinţe de presă (necurată cum s-a exprimat Usatâi) ţinută de procurori şi poliţişti.
Conferinţa de presă, într-adevăr, ridică mai multe semne de întrebare, or, cel mai frecvent răspuns oferit de către reprezentanţii structurilor de forţă la întrebările jurnaliştilor a fost următorul: „Deocamdată, nu ne putem referi la aceasta”.

Plahotniuc, în cârdăşie cu fugarul Gorbunţov?

Renato Usatâi a povestit ce au discutat poliţiştii şi procurorii de la Chişinău la Londra cu Gorbunţov care este dat în căutare de Interpol.
„Ei i-au povestit lui Gorbunţov despre negocierile lui Proca cu Malarciuc, care, trebuie să vă spun, într-adevăr au loc. Însă astăzi nu vă pot spune în detalii ce şi cum. Pentru că, astăzi, Plahotniuc deja face totul pentru a se „spăla de păcate”, a declarat Renato Usatâi. El a mai precizat că, la fel, este adevărat ca i-a transmis nişte bani lui Malarciuc, însă aceasta a fost coordonat cu organele de drept din România.
La fel, Usatâi a amintit despre faptul că timp de 6 ani în Moldova „nu l-au atins pe judecătorul lui Proca, însă acum s-au speriat de ceva”. „Da, acest judecător l-a eliberat pe Proca ilegal şi voi câte un an nu aţi întreprins nimic în acest sens”, a spus liderul „Partidului Nostru”.

„De ce oare, Vladimir Gheorghievici, când aţi auzit în cadrul discuţiilor telefonice despre faptul că Proca vrea să spună adevărul, v-ați speriat cu toții. L-ați arestat ba pe unul, ba pe altul, nu-i clar ce încercați să obțineți de la acești martori”, a menționat Renato Usatâi adresându-se lui Vlad Plahotniuc.

Vlad Plahotniuc n-a oferit niciun fel de comentarii vizavi de aceste declaraţii ale lui Renato Usatâi.

(Sursa)