Renato Usatîi către studenți: Țara are nevoie de voi

17 Noiembrie 2016 994

Astăzi întreaga lume marchează Ziua internațională a studenților (International Students’ Day). Ziua de 17 noiembrie a fost declarată oficial Ziua internațională a studenților în anul 1941 de către Consiliul Internațional al Studenților, care a avut loc în Praga, pentru ai comemora pe studenții patrioți cehi. În ziua de astăzi Renato Usatîi sa adresat către studenții din Moldova: ”Tinerii și studenții sunt mîndria oricărui stat. Dacă tînăra generație nu-și vede viitorul intru-un stat, atunci acest stat nu are viitor”

”Astăzi este marcată Ziua studenților. Felicind-ui pe toți cei, care își fac studii, în afară de succes, îi doresc să nu se dispere, să creadă și să lupte. Decizia de a pleca din țară pentru totdeauna este ultima și poate fi luată chiar și la 40 de ani. Patria are nevoie de voi, în special atunci, cînd se află într-o stare gravă, cînd este capturată de cei, care n-au fost educați corect, care n-au citit cărți. Regimul antiuman nu poate fi învins fără voi. Nici nu contează, cum va fi obținută victoria în urma alegerilor, sau în stradă: istoria democrației cunoaște diferite procedee a învingerii răului”.

”Apropo, despre evenimentul de astăzi: ridicînd pocalele, sau paharele din plastic, comemorați-l pe studentul de la Universitatea din Praga. Este vorba despre Jan Opletal, care a fost ucis în urma suprimării de către naziști a demonstrației studențești în susținerea Cehoslovaciei, din data de 28 octombrie. Iar pe 17 noiembrie militarii au înconjurat căminele studențești, ca urmare 1200 de studenți au fost trimiși în lagărul de concentrare Sachsenhausen. Pe 17 noiembrie în 1946 Consiliul Internațional al Studenților a declarat această dată Ziua internațională a studenților, ca urmare acestor evenimente tragice”, a declarat liderul ”Partidului Nostru”.