Ренато Усатый: Решение КС было принято конкретно против меня

10 Martie 2016 745

Decizia Curții Constituționale (CC), prin care s-a anulat parţial reforma constituţională din 2000 şi astfel s-a revenit la alegerea Preşedintelui ţării direct de către popor, a fost o decizie politică pe care au încercat să o interpreteze ca pe una juridică. Declaraţia a fost făcută de Președintele „Partidului Nostru”, Renato Usatîi, în cadrul unei emisiuni la „Radio Moldova”.

 

„Toți juriștii cu care am discutat, am discutat și cu mai mulți parteneri de dezvoltare, inclusiv acest subiect, toți ca unul spun că această decizie a fost luată concret împotriva mea, deoarece s-a modificat doar o singură parte din articolul 78”, a declarat politicianul, citat de TRIBUNA.

El a amintit cum a fost pînă în anul 2000, cînd „era scris clar că orice persoană, nu mai tînăr de 35 de ani, poate fi Președinte al Republicii Moldova”. „Au văzut că am 37 de ani, nu pot candida. Plahotniuc doar a încercat să-i facă un drum curat, așternut cu covoraș, pentru Dodon ca să ajungă Președintele țării”, a spus Renato Usatîi.

În opinia sa, „decizia Curții Constituționale încă odată a demonstrat că în Republica Moldova există un singur personaj care le dictează cetățenilor cum să trăiască, cum să fie ales Președintele, ce are dreptul să facă Președintele și ce nu are dreptul să facă”. „Tot această curte a mai decis că practic nu mai avem nevoie de Parlament. Deci, sub propria răspundere a Guvernului, Guvernul face ce dorește, nu mai are nevoie să treacă prin Parlament”, a conchis Președintele „Partidului Nostru”.

Tribuna.md