Renato Usatîi a povestit despre viziunea sa privind tactica de amenajare a capitalei de nord

13 Iunie 2016 884

Primarul de Bălți consideră că în oraș nu trebuie să existe drumuri neasfaltate și parcări ilegale, iar acum lucrează asupra înverzirii străzilor și modernizării trotuarelor

„Eficiența administrării orășenești constă în detalii. Uneori e de ajuns să modifici foarte puține pentru ca procesele să înceapă să activeze într-o modalitate nouă. Pe de altă parte, uneori, din cauza unui element nefuncțional, întreg sistemul se destramă, ca un castel din cărți de joc. Să găsești locurile slabe, nevăzute la prima vedere învață experiența de viață, mai ales cea care este legată de business”, a scris pe pagina sa de Facebook, primarul municipiului Bălți, Renato Usatîi.

 

„Voi aduce doar cîteva din ultimele exemple a unei infrastructuri orășenești exacte. Bălți – provine de la „baltă”. Aici este mult pămînt negru, nămol vîscos și uleios. A rezolva totalmente această problemă se poate doar în complexitate. În oraș nu trebuie să existe drumuri neasfaltate, precum și sol deschis. În locul lui, la modul ideal, urmează să fie plantat gazon verde sau alte plante decorative, tradiționale pentru orașe. Atunci, apropo, în aceste locuri șoferii nu-și vor mai putea lăsa mașinile.

Asta e interzis și acum, dar lupta cu parcările ilegale prevede o bună activitate a poliției, ceea ce nu există. La fel cum nu există o poliție municipală în genere: în Moldova toți polițiștii se subordonează Ministerului, iar să asculte recomandările autorităților locale, fără a mai vorbi de indicații, nu sînt obligați.

Așadar, în fața noastră sînt două sarcini care pot fi rezolvate la nivel local, și una care poate fi rezolvată doar ajungînd în fruntea țării. Ne vom ocupa de ceea ce este în puterile noastre deja astăzi.
Încă de anul trecut am început asfaltarea cartierelor. Cu timpul vom ajunge și prin „mahale”. Pentru ca murdăria de pe marginea drumului să nu ajungă pe carosabil, schimbăm bordurile în așa fel ca solul descoperit sau gazonul să nu fie, în niciun caz, mai sus decît bordura. În caz contrar, murdăria pe drum este asigurată.

Cumpărăm încă 750 de metri de bordură nouă pentru strada Ștefan cel Mare pînă la intersecția cu strada Pervomaisk. Pe acest segment, noi de asemenea pavăm trotuarele și facem la intersecții coborîri pentru invalizi. Aria spațiului verde la fel se mărește. Din banii proprii am comandat 400 de puieți de copaci și 1000 de tufe de trandafiri.

Pentru ca cele sădite de oameni să crească mai bine, iar buruienile, din contra, să stîrpească, noi… am cumpărat pentru întreprinderea „Amenajare și înverzire” un concasor (n.r. „mașină pentru sfărîmarea materialelor dure”). Întreprinderea municipală „Amenajare și înverzire” este cea care efectuează curățarea crengilor uscate de pe copacii din oraș. Cu ajutorul concasorului, crengile vor fi transformate în rumeguș, cu care va fi amestecat solul pentru florile sădite în oraș. Acest rumegușul menține umezeala, atît de necesară plantelor, dar nu permite să se dezvolte buruienilor.
Și, ultimul detaliu, care tot schimbă multe. Pe strada Mihai Viteazul, din apropierea Pieței, chiar lîngă clădirea „Red-Nord” era un semn „parcare interzisă”. Semnul nu prea era vizibil pentru că se afla în coroana unui copac, pînă cînd în genere a fost scos de unii „binevoitori”. Am schimbat locul și am instalat un alt semn la trei metri distanță. Taxele adunate la parcarea municipală cu plată, din apropiere, a crescut cu 500 de lei pe zi. Acestea și alte taxe de la parcările municipale pot fi cheltuite pentru reparația drumurilor pe care parcările sînt amplasate.

Una trage după sine alta. Așa, treptat vom face ordine în municipiul Bălți. Sînt convins că toate ne vor reuși”.