Renato Usatîi a spus despre strategia creșterii eficienței energetice la Bălți

16 Iunie 2016 910

În cadrul Zilelor energiei în capitala de nord, primarul de Bălți a descris principiile generale de sporire a securității energetice în oraș și în toată țara

 

„Am lansat astăzi la Bălți Zilele energiei. Importanța temelor abordate în cadrul discuțiilor, nu pot fi supraestimate. Moldova – țara eficienței energetice scăzute. La producerea unei unități la noi se consumă de șapte ori mai multă energie decît în Danemarca. Iar energia la noi este foarte scumpă”, a scris pe pagina sa de Facebook primarul de Bălți, Renato Usatîi.

„Situația este înrăutățită de ceața perspectivelor reformării sectorului energetic, care reprezintă un grup monopolizat. Avem de a face cu factori care pot deveni părți componente ale unei catastrofe. În condițiile costurilor de distribuție actuale, a dezvolta economia în mod normal, este imposibil.

Eficiența energetică scăzută este o problemă a tuturor orașelor ex-sovietice. Din păcate, nu peste tot aceasta se rezolvă. Pe timpuri sursele energiei erau comune pentru republicile naționale și aproape gratis. Întreprinderile noastre oferă eficiență scăzută, iar clădirile noastre publice și casele de locuit sînt construite fără izolare termică. Eu am văzut o fotografie în infraroșu care fixează radiația termică. Casele încălzesc intensiv mediul ambiant, dar plătim pentru asta noi toți.

De aceasta, prezentarea propunerilor privind îmbunătățirea arhitecturii din Bălți este una din cele mai importante teme ale Zilei energiei. Salut inițiativele îndreptate spre rezolvarea problemelor eficienței energetice și sînt pregătit să vorbesc la această temă cu orice investitori și finanțatori serioși.

Sarcina administrației – să reducem consumul de energie al clădirilor aflate la balanța Primăriei, să micșorăm consumul de energie la întreprinderile municipale, să creăm condiții pentru implementarea proiectelor privind izolarea termică a clădirilor, să înlocuim infrastructura orașului în așa fel încît coeficientul eficienței să se apropie de cel ideal. Fondurile eliberate, iar aici este vorba de zeci de milioane, urmează a fi îndreptate spre dezvoltarea infrastructurii. Noi deja mergem în această direcție, iar susținerea sub forma unui grant ar fi cît se poate de binevenită.

Unul dintre ultimele proiecte prevede îmbunătățirea sistemului de reglare al traficului rutier la Bălți. Planificăm să înlocuim o parte din semafoare și să creăm un mecanism unic de conducere. Noaptea, semafoarele trebuie comutate de la un centru unic, în galben intermitent, care consumă mai puțină energie. Administrația de la Bălți, de asemenea, planifică dezvoltarea unei rețele a transportului public ecologic și lărgirea liniilor de troleibuz.

Analizăm proiectele privind înlocuirea becurilor la intrările în blocurile locative în cele cu consum redus de energie, precum și echiparea obiectelor sociale cu generatoare de surse alternative de energie pentru încălzire și alimentare cu apă caldă. Mulțumită proiectului asociației ASSTREIA, care este unul dintre organizatorii acțiunii de astăzi, cîteva luni în urmă am semnat un Memorandum de colaborare în realizarea proiectului Smartcity în cadrul programului Uniunii Europene „Horizon-2020”. Finanțarea acestei direcții reprezintă pentru orașul Bălți un interes vital. Sperăm la realizarea planurilor privind îmbunătățirea infrastructurii orașului și vom depune toate eforturile pentru aceasta.

Totuși, este important să constat că în Moldova există impedimente dezvoltării eficienței energetice. Una dintre ele – legislația imperfectă. Pînă acum nu au fost prevăzute asemenea concepte ca tariful diurn și nocturn pentru energia electrică, deși întreaga lume utilizează aparate electrice puternice pe timp de noapte. Nu sînt elaborate norme tehnice adecvate pentru conectarea resurselor alternative de energie. Astăzi, este pur și simplu dezavantajos să le folosești în Moldova.

Voi descrie pe scurt problema și soluția. O sursă alternativă de energie în orele de vîrf cum ar fi, de exemplu, vînt puternic sau vreme însorită (în dependență de ce sursă vorbim) generează mai mult decît are nevoie o gospodărie, iar atunci cînd condițiile se schimbă, este inutilă. Surplusul de energie în momentele de vîrf trebuie să meargă în rețeaua comună conform contorului. Atunci cînd energia nu vine de la sursă, utilizatorul o poate lua din rețeaua comună pe bază de compensare.

După implementarea unui asemenea sistem într-un șir de țări europene, a avut loc o explozie a resurselor energiei alternative. Ce ne încurcă să implementăm asta la noi? Răspunsul meu este – lobby-ul monopolului.

Un bici adevărat pentru Moldova – eficiența scăzută a întreprinderilor din sectorul energetic. Ele reprezintă structuri netransparente, cvasi-statale. Ce se întîmplă după ușile lor, cum ele formează tarifele propuse pentru ANRE, care este structura acestor tarife, toate acestea reprezintă secrete nu doar pentru consumatori, dar și pentru autoritățile locale. Din cînd în cînd apar în presă acte care arată sume fabuloase care pleacă din aceste întreprinderi în buzunarele unora, dar nu-mi amintesc despre niciun dosar penal privind tenderele fictive și depășirea atribuțiilor de serviciu.
Avem de a face cu un șir de probleme care nu se rezolvă pentru că a le rezolva nu-i este convenabil unui grup de persoane. Toate acestea nici într-un caz nu înseamnă însă că noi nu trebuie să încercăm să ieșim din situația creată. În calitatea mea de primar de Bălți voi face tot ceea ce îmi stă în puteri pentru a spori eficiența energetică în oraș, conducerea căruia mi-a fost încredințată de locuitorii săi. Înainte avem o mulțime de proiecte, în baza cărora vom demonstra că această problemă are o soluție”.