Renato Usatîi a îndemnat cetățenii Moldovei să iasă la acțiuni de protest în masă

08 August 2016 843

Liderul „Partidului Nostru”, primarul de Bălți, Renato Usatîi, a declarat că la începutul toamnei, oligarhul Vladimir Plahotniuc va utiliza toate instituțiile de stat care îi sînt subordonate pentru a modifica sistemul electoral și a organiza conform „regulilor lui” alegeri parlamentare anticipate pe circumscripții uninominale.

O declarație în acest sens Usatîi a făcut pe rețelele de socializare, îndemnînd populația la acțiuni de protest în masă imediat după Ziua independenței, sărbătorită la 27 august.

Potrivit lui Usatîi, în perioada vacanței de vară, Plahotniuc pregătește modificarea sistemului electoral în așa fel ca să-și păstreze influența în țară.

„Plahotniuc va declara că, după multe consultări cu oamenii, aceștia și-au exprimat dorința de a avea reprezentantul lor din raion în Parlament, de aceea, după alegerile prezidențiale va fi implementat sistemul mixt. Se presupune că din 101 de deputați, jumătate vor fi aleși în circumscripții uninominale. Ce înseamnă asta: Plahotniuc vrea să primească nu mai puțin de 10 mandate pe lista de partid, iar din cei aleși în circumscripții, conform exemplului alegerilor locale, unde oponenții erau eliminați folosind sume enorme, să primească încă 30 de mandate. Iată și 40 de mandate din 101. În acest sens, el va captura țara pentru mulți ani înainte”, a declarat Usatîi.

În legătură cu aceasta, Usatîi susține că în 2017, Plahotniuc va provoca alegeri parlamentare anticipate.
Renato Usatîi a declarat, de asemenea, că intenționează să discute „cu alte partide de opoziție” ieșirea la proteste. „Dodon și Năstase se pregătesc de campania electorală, iar eu consider că noi trebuie să ne pregătim de acțiunile de protest… Nu trebuie să așteptăm ca Plahotniuc să ne ducă ca pe o turmă de oi la alegerile mixte”, a adăugat Usatîi.

Cu o săptămînă înainte, cel mai odios politician moldovean, Vladimir Plahotniuc, a anunțat despre necesitatea de „a merge la oameni” și de „a moderniza clasa politică”, menționînd că actualele partide nu exprimă opinia poporului. „Clasa politică are nevoie să treacă printr-o transformare care să meargă în paralel cu reforma instituțională”, iar „toate partidele trebuie să facă schimbări și să se adapteze mai bine la realitate, la ceea ce vor oamenii”, a declarat Plahotniuc în ultima sa operă la tema dezvoltării clasei politice din Moldova, publicată pe blogul său.