Renato USATÎI: „Naţionalizarea” va deveni cel mai popular cuvânt în Moldova, atunci când vom veni la guvernare!”

02 Octombrie 2015 1.504

Primarul municipiului Bălţi a raportat despre perioada de 100 de zile de activitate nu din birou, ci direct în faţa oamenilor, în Orăşelul Moldovei

O sută de zile la conducerea capitalei de nord: ieri, această dată simbolică, primarul municipiului Bălţi, preşedintele Partidului Nostru, Renato Usatîi, a marcat-o împreună cu participanţii acţiunii de protest continuu din „Orăşelul Moldovei” în scuarul Parlamentului RM.

Răspunzând la întrebările celor prezenţi, liderul PN s-a referit şi la situaţia din capitala de nord a ţării. În special, vorbind despre preţurile exagerat de mari la medicamente, Renato Usatîi a declarat:

„Am văzut ce se întâmplă la Spitalul municipal din Bălţi, unde preţurile pentru medicamentele de import erau majorate cu 200-300%. De ce? Or, legea permite companiilor farmaceutice să majoreze preţurile doar cu până la 15%. Însă, aceste companii-partenere din străinătate, care livrează medicamentele, ele şi majorează „cu cât trebuie”. Iar banii rămân în afara Moldovei. Au transmis totul pe mâini private, nu mai există nici un control din partea statului. De aceea, nu este nici concurenţă. Când în fiecare raion va funcţiona câte o farmacie de stat, atunci, credeţi-mă, aceste majorări nejustificate vor înceta. În mod ideal, desigur, toate farmaciile trebuie să fie de stat. Atunci nu vom avea situaţia în care trei persoane circulă cu „Bently”, iar toţi ceilalţi dau ultimii bănuţi pentru medicamente”.

„Pierderile – ca pretext”

„La fel se întâmplă şi cu energia electrică şi gaze. Deţin informaţii relevante la acest subiect, care merită o conferinţă de presă separată. De exemplu, unele întreprinderi, care produc alcool, care ulterior este scos din ţară prin contrabandă, lucrează în trei schimburi, pe timp de noapte. Iar pentru ca să fie imposibil să calculezi câte tone de spirt se produc pe timp de noapte, modifică datele contorului. Oare unde este inclusă energia electrică consumată? Evident, la pierderi. Pierderile sunt folosite ca pretext şi pentru a acoperi infracţiunile şi neglijenţa. Iată un simplu exemplu din municipiul Bălţi: reţelele termice de o lungime de 2,5-3 km până la gimnaziul nr.9 din Bălţi până acum nu au fost izolate termic, iar pierderile acolo se ridică la 60%. Zece ani livrează căldură în şcoală cu pierderi de 60%. Câţi pensionari şi invalizi puteau fi încălziţi? Nimeni nu calculează”, spune Usatîi.

„Provocatorii cred că eu stau în „Karlovy Vary” şi nu în corturi!”

„Cineva încearcă să mă condamne pentru că m-am mutat în cort. De parcă acesta nu este un cort ci „Karlovy Vary”. Dar pot spune cu certitudine: în oraş, toţi care trebuie, lucrează! Astăzi, sunt o sută de zile, puţin peste trei luni de când sunt primar al municipiului Bălţi. Vreau să spun că totuşi nu s-a făcut foarte mult. Însă, mai mul, decât au făcut toţi conducătorii precedenţi luaţi împreună. Actualmente, are loc auditul tuturor întreprinderilor municipale şi, cred că în rezultatul auditului, vor fi intentate imediat câteva zeci de dosare penale. Oriunde te uiţi, e nevoie să faci ordine. Odată ce am început să facem ordine, de exemplu, la piaţa orăşenească, imediat veniturile lui, dar şi, respectiv, veniturile în bugetul municipiului, au crescut imediat cu 50% ceea ce înseamnă 6 milioane de lei anual. Şi asta în timp ce toţi vânzătorii au rămas pe loc, muncesc în regim normal.

Aceeaşi situaţie şi cu gospodăria drumurilor. Din anul 1992 nimeni nu a reparat drumurile din interiorul curţilor! Acum efectuăm lucrări pe strada Caraban, cartierul nr.8. Facem reparaţie pe strada Suceava, fosta Kurcenko şi asta în numai trei luni”, a explicat Renato Usatîi.

„De ce cheltui banii proprii în interesul oraşului? Nu am avut de ales”

Da, sunt nevoit să cheltui resursele proprii pentru restabilirea oraşului, dar nu am ce face. Nu am avut de ales, pur şi simplu, pentru că ştiţi cu toţii modul în care se pregătesc candidaţii pentru campanii electorale – dau cu vopsea balustradele şi gardurile, aruncă bani mulţi pe show-uri ieftine. Pe final, primăria municipiului Bălţi a fost lăsată fără bani pentru jumătatea a doua a anului. Am fost nevoit din banii mei să cumpăr utilitare pentru spitalul municipal din Bălţi. Să cumpăr 40 de terenuri de joacă pentru copii. Pentru ca să nu întrerupem reparaţiile în interiorul blocurilor, am dispus să se mai utilizeze un milion de lei din fondurile mele, atunci când s-au terminat banii din buget. Provocatorii, care stau astăzi lângă primăria din Bălţi, mă condamnă pentru că plec des în deplasări. Printre altele, noi mergem din cont propriu. Nu cheltuim nici un leu din buget, din banii statului.

„Avem copii care niciodată nu au văzut marea!”

Şi fiecare din aceste deplasări aduce rezultate reale. Eu mă bucur pentru faptul că am reuşit să încheiem contracte de colaborare cu regiunea Nijnegorodsk şi raionul Puşkin din Sankt-Petersburg. În acest an, 40 de tineri vor face studii, gratuit, la Universitatea tehnico-inginerească din Nijnii Novgorod. 100 de copii de-ai noştri vor pleca înveţe gratuit la Academia „Timireazev”.  Să calculăm: studiile unui student pentru cinci ani costă 30 de mii de dolari. Să asiguri cu studii 100 de studenţi este egal practic cu un grant de 3 milioane de dolari. Şi îi voi ruga neapărat, după finalizarea studiilor, să revină acasă. Ţara are nevoie de specialişti calificaţi!

În cadrul acestui acord este o prevedere foarte importantă – turismul medical. Chirurgii, cei mai buni medici din Sankt-Petersburg, vor veni, vor face intervenţii chirurgicale gratuite pentru bălţeni şi locuitorii din nordul Moldovei. La fel, gratuit, medicii noştri vor fi instruiţi pentru a avansa în specialitate.

Da, eu nu am posturi TV proprii, care zilnic să anunţe că Usatîi a reparat încă 100 de metri de drum. Asemenea scop nici nu mi-am propus, pentru că bălţenii şi aşa văd şi mă vor judeca după rezultate, nu în baza propagandei televizate. Mai mult, în acest an, am expediat la mare 500 de copii din familii vulnerabile şi copii orfani sau fără un părinte. Ei nu au văzut marea niciodată, înţelegeţi?

„Sunt furios, când văd ticăloşi”

De aceea, atunci când văd ticăloşi cu miliardul furat, atunci nu-mi mai pot ascunde furia. Uitaţi-vă, câte poţi face chiar şi cu acei bănuţi pe care îmi reuşeşte să-i câştig, pentru că în comparaţie cu miliardul furat, aceştia sunt bănuţi. Câte lucruri bune pentru oameni, pentru ţară, puteau fi făcuţi din aceşti bani! Acum, tare „îmi place”, când vin oameni şi povestesc: „Am fost la ministere, am cerut ajutor, iar nouă ne spun: duceţi-vă la Bălţi, la Usatîi, acolo ajută”. Iar ei din nou delapidează banii furaţi de la popor.

S-a terminat şi timpul când toţi s-au obişnuit pe bănuţi să vândă pământ şi să cumpere apartamente. Eu personal am oprit procesul de privatizare „pe degeaba”, cu documente false. Însă, multe terenuri deja au trecut prin instanţe, au fost legalizate şi eu astăzi nu le pot întoarce pentru că există încheiere judecătorească privind legalitatea tranzacţiei. De aceea, aştept, când vom veni la guvernare în toată ţara. Şi, reiterez, atunci, cuvântul „naţionalizare” va fi cel mai popular în Moldova”, susţine Renato Usatîi.

„Este doar o mică parte a rezultatelor. Astăzi, cu ocazia acestor 100 de zile, am finalizat un raport în scris despre rezultatele activităţii de primar de Bălţi şi, îl voi prezenta în zilele următoare”, a mai spus în final Renato Usatîi.