Renato Usatîi a felicitat luptătorii „afganezi”: Sunteți vitejia națiunii!”

15 Februarie 2016 1.142

Primarul capitalei de nord a alocat ajutoare pentru veteranii războiului din Afganistan, originari din Bălți și Fălești

 

„Pe 15 februarie 1989, ultima coloană de trupe sovietice a părăsit Afganistanul. Acest eveniment, la fel ca întreg războiul, pînă în prezent provoacă discuții aprinse. Ceea ce este incontestabil însă, este vitejia soldaților care au mers în străinătate la comandă, și-au riscat viața, au murit, – a scris primarul de Bălți, liderul „Partidului Nostru”, Renato Usatîi, pe pagina sa de Facebook.

– Mulți dintre cei care au supraviețuit s-au întors invalizi pe ruinele unei țări sovietice mari care deja nu le mai putea asigura o viață normală. Pînă și acum, veteranii-afganezi nu primesc un ajutor decent de la stat. Guvernările post-sovietice în Moldova mereu au considerat acel război nici măcar greșeală, dar o crimă.

Astăzi nu merită să tulburăm istoria. Voi spune doar că, indiferent ce atitudine ar avea statul, aceasta nu este un temei pentru a lăsa în voia sorții soldații pe care nimeni nu i-a întrebat dacă vor sau nu în Afganistan. Pentru a lupta în acel pustiu au mers 12 mii de locuitori ai RSSM. Peste 300 – nu s-au întors. Cîți din cei care au supraviețuit nu s-au putut adapta vieții din anii 90, cîți „afganezi” au decedat deja aici, în Patrie, din cauza indiferenței – nu cunoaște nimeni. Nimeni nu a calculat…”

„Guvernul a aprobat Planul de acțiuni dedicate acestei date. Tot ceea ce a putut acorda bugetul moldovenesc în această zi – 93.630 lei. A ajuta veteranilor este o datorie, nu doar a statului, dar și a fiecărui cetățean. În calitate de cetățean am transmis 40 de mii de lei veteranilor din Bălți și Fălești. Astăzi ei se întîlnesc, organizează o bucătărie de campanie, beau cele o sută de grame „de pe front”. Este o zi importantă, sufletească. Este ziua lor. Banii nu le vor încurca.

Mai mult ca atît, în fiecare an eu ajut familiilor soldaților decedați în Afganistan. În acest an în Bălți – cîte două mii de lei pentru familie”, a comunicat Usatîi.