Renato Usatîi a felicitat pedagogii cu ocazia Zilei învățătorului!

05 Octombrie 2016 1.180

Renato Usatîi a felicitat toți profesorii Moldovei cu ocazia Zilei Internaționale a Învățătorului. „Spun des că am crescut într-o familie de profesori. Dar, într-un fel, noi toți am crescut printre profesori. În familie și în școală. Sînt două instituții diferite, dar cu sarcini similare: a scoate omul la linia de start a vieții, oferindu-i nu atît cunoștințele necesare, cît principii morale. A spera la realizări, dar nu a merge spre ele călcînd pe alții, a nu minți și a nu fura, a-l ajuta pe cel apropiat, a nu-i ofensa pe cei care sînt mai slabi și a nu te apleca în fața celor puternici. Acestea trebuie, în primul rînd, învățate în familie, școală, universitate. Și încă, ne învață să învățăm. Să depășim greutățile, să mergem în pas cu timpul, să învățăm din nou, dacă va fi necesar”, a scris el pe pagina sa de Facebook.


„El prinde totul din zbor” – aceasta este, din cîte știm, cea mai bună laudă din partea profesorilor – a continuat Usatîi. – Sînt gata să le spun mulțumesc cu orice posibilitate. Așa și fac. Astăzi este Ziua învățătorului. Iar eu felicit cu această sărbătoare toți reprezentanții celei mai importante profesii. Statul, din păcate, nu oferă profesorilor atenția necesară, dar există o dragoste sinceră pe care o au față de Dumneavoastră sute de mii, milioane de elevi. Ei vor face totul pentru ca drumul profesorului să fie, din nou, o perspectivă atrăgătoare pentru tineri, iar profesia – una prestigioasă și plătită. Așa este aceasta în țările normale, iar Moldova va fi o țară normală”.

Amintim că în anul 1994, UNESCO a stabilit ziua de 5 octombrie drept Ziua Internațională a Învățătorului. Baza istorică a stabilirii acestei sărbători internaționale a fost conferința de la Paris, la care, pe 5 octombrie 1966, Organizația internațională a Muncii și UNESCO au adoptat „Recomandarea privind statutul profesorilor”, care a devenit primul act de acest gen, cu referire la statutul pedagogilor și condițiile de muncă a acestora.