Renato Usatîi a felicitat găgăuzii cu ocazia a 26 de ani de la proclamarea Republicii găgăuze

19 August 2016 676

Renato Usatîi a felicitat locuitorii Găgăuziei cu ocazia celor 26 de ani de la proclamarea Republicii găgăuze. Această dată importantă vine să amintească despre o etapă istorică importantă din viața poporului găgăuz, a precizat Usatîi în adresarea sa, publicată pe pagina sa de Facebook.

 

„Atunci, pe 19 august 1990, în condiții destul de complicate și situație tensionată, cînd politicienii pro-unioniști de la Chișinău, impulsionați de radicaliști, au organizat un șir de provocări menite să aprindă un conflict în Moldova pe criterii interetnice. Congresul extraordinar al reprezentanților împuterniciți ai poporului găgăuz a proclamat Republica gGăgăuză în componența URSS”, a scris Usatîi.

„Găgăuzii au demonstrat înțelepciune, bărbăție și curaj, care au permis să consolideze și să unească poporul, să oprească haosul ce se apropia, să depășească pașnic această perioadă deloc simplă în istoria Moldovei și să iasă pe calea constructivă. Vîrful acestui proces istoric a fost formarea Autonomiei găgăuze, recunoscută în lume ca un exemplu de reglementare pașnică a conflictelor”.

Usatîi a subliniat că și astăzi Găgăuzia continuă să meargă înainte. „Aici locuiesc în pace și prietenie reprezentanții multor naționalități, care cu toți împreună dezvoltă și întăresc autonomia lor. Tot mai mult se realizează potențialul social și economic al Găgăuziei, ceea ce se evidențiază, mai ales pe fundalul depresiunii economice continue care a cuprins țara”, a spus el.

„În calitate de primar al municipiului Bălți, vreau să-i felicit sincer și din toată inima pe toți locuitorii Găgăuziei, pe toți prietenii mei găgăuzi, cu ocazia acestei zile. Iar în calitate de președinte al „Partidului Nostru”, vreau încă odată să spun că mă mîndresc enorm de acea încredere înaltă pe care alegătorii autonomiei au oferit-o reprezentanților noștri, alegîndu-i în funcții responsabile în organele publice locale.
Sînt bucuros că viața mea s-a dovedit a fi în mare măsură legată de viața autonomiei și vă asigur că inima mea mereu va bate în același ritm cu inima poporului găgăuz. Vă asigur că, și în continuare, voi face tot ce stă în puterile mele pentru a asigura un viitor mai bun pentru Găgăuzia, pentru poporul găgăuz și pentru toți locuitorii Republicii Moldova”.