Renato Usatîi: Pe Plahotniuc l-a îngrijorat intenția lui Proca de a spune adevărul

18 Octombrie 2016 1.464

Zarva organizată de structurile oligarhului Vladimir Plahotniuc în jurul „cazului Gorbunțov” are legătură cu mărturiile condamnatului în România în cazul omorului la comandă, care vor duce la arestarea lui Plahotniuc și judecarea acestuia la mulți ani de închisoare.

Despre aceasta a declarat în cadrul unei adresări video liderul „Partidului Nostru”, Renato Usatîi, precizînd că, în cadrul acțiunilor de urmărire au fost identificate multe lucruri noi în cazul tentativei de asasinare a bancherului fugar Gorbunțov.

Usatîi a menționat că la etapa actuală el are statutul procesual de martor în acest dosar penal, desfășurat într-o țară a Uniunii Europene, și, spre deosebire de autoritățile moldovenești, nu poate face publice materialele dosarului penal. În același timp, el a subliniat că Plahotniuc s-a speriat după ce, într-o discuție telefonică, condamnatul pentru omor la comandă Proca a declarat că vrea să spună adevărul.
„Atunci cînd se va adeveri, pe Plahotniuc îl așteaptă ani grei de închisoare pentru organizarea unei grupări criminale și organizarea unor crime grave pe teritoriul țărilor Uniunii Europene”, a declarat Usatîi, adăugînd că activizarea lui Plahotniuc în acest caz are legătură cu faptul că el se teme de atragerea la răspundere penală pentru organizarea unei grupări criminale și un șir de crime grave săvîrșite pe teritoriul UE.
Usatîi a conformat că a transmis banii, așa cum susțin procurorii din Chișinău, dar tot ce a făcut a fost „coordonat cu organele de drept ale unui șir de țări”.

Renato Usatîi a precizat că organele de drept moldovenești și, în special, Ruslan Petrusenco, pot fi atrași la răspundere penală pentru tentativa de a distruge probele și de a periclita investigațiile care au loc în România și Marea Britanie.

Mai mult ca atît, el a comunicat că procurorii și polițiștii solicită extrădarea lui Proca din România în Moldova „pentru a-l lichida și șterge urmele”.

Usatîi a subliniat că „Plahotniuc s-a prins”, „istoria este aproape de final”, cînd Plahotniuc va ajunge la închisoare. „Iar această grupare banditească care se ocupă cu vînzarea armelor, pregătirea actelor false și omoruri în diferite țări ale lumii, în scurt timp va răspunde conform legii”, a încheiat Renato Usatîi.