Renato Usatîi: Plahotniuc planifică să treacă din SUA în România

26 Octombrie 2019 900

Oligarhul fugar Vladimir Plahotniuc se află în SUA, dar planifică să treacă în România. Declarația a fost făcută de către Renato Usatîi, liderul Partidului Nostru, în emisiunea „Пятница с Анатолием Голя” („Vinerea cu Anatol Golea”) de la „RTR Moldova”. Usatîi a spus în cadrul emisiunii că Plahotniuc a solicitat azil politic în SUA, dar, cel mai probabil, i se va refuza.

„Dacă americanii îi oferă lui Plahotniuc azil politic, ei vor trebui să refuze să-l extrădeze Moldovei. Asta ar însemna să se recunoască că el este urmărit pe motive politice, iar de acest fapt va fi acuzată noua guvernare de la Chișinău”, a declarat Renato Usatîi, adăugând că, în acest caz, „Maia Sandu și Andrei Năstase, împreună cu toți cei de dreapta, nu mai au ce căuta în politică”.

În asemenea condiții, potrivit lui Renato Usatîi, Plahotniuc nu are altă soluție decât să se mute în România.

„În prezent, din câte le posedă, el deține două pașapoarte care îi prind bine: cel moldovenesc și cel românesc. În Moldova nu are ce căuta. El vrea să revină în România, pentru că această țară, conform Constituției, nu-și extrădează cetățenii săi. El alte variante nu are”, a declarat liderul „Partidului Nostru”.

Vladimir Plahotniuc a fugit din Moldova în iunie curent, când în rezultatul implicării SUA, Rusiei și UE, PSRM și Blocul ACUM au format o majoritate parlamentară, care a creat guvernul. Presa a scris că oligarhul fugar se află în Miami, această informație fiind confirmată la „RTR Moldova” și de Renato Usatîi.

La începutul lunii octombrie, o instanță din Chișinău a emis un mandat de arest pe numele lui Plahotniuc, acesta fiind anunțat, inițial, în căutare națională, iar apoi în căutare internațională.