Renato Usatîi a anunţat despre pregătirea creării Comitetelor de apărare a independenţii statului Moldovei.

28 Martie 2016 929

Liderul „Partidului Nostru” a calificat manifestaţia curentă a unioniştilor drept o „dezordine, orientată spre distrugerea Moldovei”.

Despre acestea Usatîi a vorbit la conferinţa de presă, desfăşurată luni, comunică portalul omg.md

Politicianul este convins că asemenea paşi ai revanşiştilor au avut loc cu îngăduinţa criminală a puterii centrale.

În legătură cu aceasta, Renato Usatîi a cerut de la autorităţi anunţarea publică a organizatorilor manifestaţiilor de la 27 martie şi a celora, care au finanţat desfăşurarea acestor manifestaţii la Palatul Naţional, care este o instituţie publică. „Sunt sigur că şi adepţii Unirii ar fi bine să-şi cunoască mecenaţii”- a menţionat Usatîi.

De asemenea liderul „Partidului Nostru” a subliniat că, îndemnurile scandate în timpul manifestaţiei, de răsturnare a regimului constituţional, pot fi calificate pe deplin conform Codului penal, art.342, care prevede până la 7 ani de detenţie. În această privinţă Usatîi a declarat că va fi pregătită o adresare la Procuratura generală, cu cererea de a intenta o urmărire penală pentru acţiunile de subminare a regimului constituţional al Republicii Moldova.

.

Usatîi a mai cerut şi o reacţie la cele petrecute cu participarea revanşiştilor, de la interimarul Nicolae Timofti, care, conform art.77 al Constituţiei este garantul suveranităţii.

Renato Usatîi a atras atenţia la dispoziţiile „Hărţii Unirii”, conform căreia unioniştii nu au de gând să-şi obţină scopul propus prin referendum. „Ei au stabilit totul, că Parlamentul va lua decizia de confirmare a „principiilor de reunificare”. Cu toţii cunoaştem prea bine, cine anume astăzi asigură luarea deciziilor”,- a declarat Usatîi.

„Pe parcursul întregii perioade de convorbiri în privinţa reglării conflictului transnistrean, autorităţile Republicii Moldova convingeau Transnistria că, faptul pierderii independenţei Moldovei este irealizabil, în legătură cu necesitatea organizării referendumului. Acum, se primeşte că toate argumentele autorităţilor moldoveneşti au fost doar nişte cuvinte deşarte?”- a subliniat liderul „Partidului Nostru”.

În această privinţă Usatîi a declarat că, dacă el nu va primi vre-un răspuns de la autorităţi la întrebările destul de legitime, „ce anume va constitui fi semnalul de formare în această ţară, înclusiv Transnistria, a Comitetului de apărare a suveranităţii statului Moldovei.”- a rezumat primarul Bălţilor.

Pe 27 martie, cu susţinerea puterii din Chşinău, au avut loc manifestaţiile unioniştilor români, care au cerut lichidarea statalităţii moldoveneşti şi alipirea Moldovei la România. La şedinţa festivă în Palatul Naţional, a fost format aşa-numitul Sfatul Ţării -2, care a adoptat o decizie de anexarea a Moldovei la România până în anul 2018. După care, manifestanţii s-au îndreătat în marş către bulevardul Ştefan cel Mare, scandînd lozinci de unire cu România.