Renato Usatîi a discutat cu întreprinzătorii reconstrucția pieței centrale din Bălți

22 Martie 2016 1.033

„Am întors orașului milioane de lei pe an care, anterior se strecurau din piață prin buzunare – spune primarul capitalei de nord –, iar banii acum ar trebui să ajungă pentru a face centrul cu adevărat atrăgător”

Primarul de Bălți, Renato Usatîi, de mai multe ori a vorbit despre faptul că nu va merge la schimbări dăunătoare orășenilor. Toate planurile privind reconstrucția infrastructurii orașului trebuie să fie acordate cu reprezentanții micului business și comunitatea locală.

„Marți de dimineață am avut o întîlnire cu întreprinzătorii, care comercializează în cele două rînduri din spate, apropiate de fațada Pieței centrale”, a comunicat Usatîi pe pagina sa de Facebook. „O discuție interesantă în timpul căreia multe au revenit la locurile lor. Le-am spus oamenilor că nu intenționam să demolăm rîndurile lor.

Acum se decide ce trebuie să facem cu primul rînd, care aparține Casei Bulgare. Analizăm două variante care, într-un final vor fi discutate în cadrul unor consultări publice. Potrivit unei variante, primul rînd îl vom demola – aceste construcții se află nici măcar la piață, dar direct în scuarul central, și pe mine nu mă interesează lunga și trista istorie despre cîți și în ce cabinete au intrat bani pentru construcția lor. Dacă demolăm primul rînd, fața pieței vor fi rîndurile care stau astăzi în spatele lor. Aici va avea loc reconstrucția în așa fel, încît fațada pieței, care iese în scuar, să fie efectuate în același stil.
A doua variantă: buticurile Casei Bulgare nu le vom demola și, în acest mod, drept fațadă vor rămîne ele. Atunci deja ele vor trebui aduse în regulă. Planificăm să întrebăm locuitorii orașului, nu doar pe cei care vînd astăzi acolo, dacă putem lăsa acel rînd și cum trebuie să arate el, dacă rămîne.

Părerea mea: mai bine să mergem pe varianta a doua. În scuarul central nu trebuie să fie construcții. Complică situația faptul că toate aceste chioșcuri din primul rînd trebuie demolate, așa ori altfel, cînd arendașii lor vor trece în clădirea multi-etajată care nicidecum nu poate fi construită. Cînd se va întîmpla acest lucru nu știe nimeni. Ne vom întîlni cu domnul Cilic, directorul Casei Bulgare, cui îi aparțin aceste chioșcuri și această construcție a secolului, vom afla planurile lui.

În orice caz, decizia va fi de așa gen încît cu siguranță să placă bălțenilor. Și scuarul central, și fațada pieței, și piața vor avea, în foarte scurt timp, o altă imagine. Comandăm un proiect de design și începem lucrul. Am întors orașului milioane de lei pe an care, anterior se strecurau din piață prin buzunare, iar banii acum ar trebui să ajungă pentru a transforma centrul într-un loc cu adevărat atrăgător”.