Renato Usatîi despre demolarea construcțiilor neautorizate în Moscova: „Sînt sigur că arhitecții din Bălți au dejs lista pregătită”.

10 Februarie 2016 796

„Bună deplasare de serviciu am. Sînt sigur că arhitecții din Bălți au deja lista pregătită. Aștept sugestiile partidelor de opoziție. Mai ales ale celor care „au edificat” Bălțiul în ultimii 15 ani”.

Așa primarul municipiului Bălți, Renato Usatîi, a comentat știrile din presa rusească privind demolarea de către autoritățile moscovite în noaptea de marți, 9 februarie, a 97 de pavilioane recunoscute anterior drept construcții neautorizate. În ajun, expirase termenul acordat pentru demontarea benevolă a acestor construcții care, potrivit autorităților, prezentau „un pericol real pentru locuitorii Moscovei”, notează postul de televiziune din Bălți, BTV.

În decembrie 2015, conducerea Moscovei a recunoscut drept ilegale și periculoase pentru viața și sănătatea orășenilor un număr de 104 unități de comerț în centrul capitalei. Pavilioanele incluse în „lista neagră” se află în spații unde sînt amplasate conducte de gaze, energie electrică, agent termic etc. Astfel, a fost luată decizia privind demolarea acestora.

„Aceste unități au fost construite cu încălcarea normelor și reglementărilor în construcții. Ele crează o povară suplimentară pentru structurile subterane de susținere… Ele crează impedimente pentru accesul la rețelele inginerești, necesare pentru deservirea tehnică și exploatarea stațiilor de metro. De asemenea, unitățile respective crează impedimente căilor de evacuare în caz de alertă teroristă”, – a declarat pentru postul de televiziune „Rusia 24” primul adjunct al Metroului din Moscova, Iurii Degtearev, aflat la locul demolării unei construcții de lîngă stația de metro „Suharevskaya”.

Pe rețelele de socializare au fost publicate mai multe fotografii din care se vede cum excavatoarele demolează pavilioane neautorizate în apropiere de stația „Cistîe Prudî” și „Kropotinskaya”, amplasate în sectorul Centru al Moscovei. După cum se vede din imagini, pavilioanele au fost izolate din timp, în jurul acestora fiind dislocate persoane în uniformă portocalie și dotate cu lopeți. Potrivit fotografiilor, excavatoarele dărîmă elementele din sticlă, lemn, plastic și metal, iar segmentele construite din cărămidă sau piatră rămîn, deocamdată, neatinse.

Apar de asemenea, imagini video și poze de la stația „Arbastkaya” (pe linia albastră de metro) în apropiere de cinematograful „Hudojestvenîi”, la „Taganskaya” și la „Oktyabriskoe pole” în nord-vestul Moscovei.

Amintim că anterior, primarul de Bălți a subliniat în repetare rînduri că Bălțiul s-a transformat într-o mostră a pieței „Cerkizovskii” din Moscova.

„Orașul poate fi numit capitala chioșcurilor comerciale. Iar această problemă trebuie rezolvată. Trebuie să punem capăt construcțiilor haotice care deteriorează aspectul municipiului”, – a comunicat Renato Usatîi chiar la prima ședință a Consiliului Municipal Bălți adresîndu-se către noii consilieri locali.

În prezent primarul de Bălți se află într-o deplasare de serviciu la Moscova, unde a mers pentru participarea la ședința prefecturii sectorului Vest a capitalei ruse.