Renato Usatîi: Practic NATO e deja în Moldova

30 Noiembrie 2016 910

Liderul ”Partidului Nostru”, primarul de la Bălți Renato Usatîi a comentat în rețelele de socializare decizia dubioasă a guvernului Moldovei.

Este vorba despre acordul dintre Prim-ministrul Pavel Filip și secretarul general al NATO Jens Stoltenberg, care prevede deschiderea Biroul Alianței Nord-Atlantice în Chișinău. Usatîi consideră că acest acord est o încălacare a Constitiției Moldovei și urmează scopul de a stimula confruntarea între Moldova și Rusia.

”NATO își deschide Biroul în Moldova. Suntem calmați prin faptul că va fi un birou civil și nu o bază militară, însă NATO a fost și ramîne o alianță militară, iar numele sediului, în care vor sta oamenii în formă, nu joacă un rol important. Moldova este o țară neutrală și biroul dat va fi primul sediu al unei structuri militare pe teritoriul acesteia. Este vorba despre o structură, care se opune statului, de care ne leagă istoria și prezentul. Nerecunoașterea acestei confruntări ar însemna evitarea recunoașterii lucrurilor evidente – Chișinăul este impus să adere de partea alianței. Deschiderea Biroului Alinței Nord-Atlantice este o altă încălcare a Constituției Moldovei și neutralitatea acesteia”, a declarat Usatîi.

”Armata Moldovei este implicată în operațiunile speciale ale coalițiilor internaționale, iar pe teritoriul țării în continuu au loc exerciții militare în comun cu militarii NATO. Locuitorii municipiul Bălți s-au săturat de zgomotele armelor. Declarațiile oficialilor europeni că Moldova de fapt nu este impusă să adere la NATO, sună deloc convingător. De-facto Alianța e deja în Moldova. Acest fapt complică soluționarea conflictului transnistrean. În viitor, în cazul refuzului Moldovei de la neutralitate, statul nu va avea nici o șansă la reintegrare. Apropo, faptul că, problema tranistreană este uitată de actuala guvernare, vorbește despre multe. Eu sunt convins că reintegrarea este o condiție esențială pentru păstrarea independenței a Republicii Moldova. Actuala guvernare, evident, înțelege acest lucru, însă face concluzii total diferite”, a conchis Usatîi.