Renato Usatîi: „Dodon nu va fi președinte, pentru că este proiectul lui Plahotniuc”

12 Martie 2016 1.409

Plahotniuc speră să-și deschidă portița spre Federația Rusă făcîndu-l pe Dodon președinte. Această combinație însă este una sortită eșecului, este convins liderul „Partidului Nostru”

Ceea ce s-a întîmplat cu deciziile Curții Constituționale, în special, cu censul de vîrstă la alegerea președintelui – este o înțelegere între Dodon și Plahotniuc, a declarat liderul „Partidului Nostru”, Renato Usatîi în cadrul emisiunii „Пятница с Анатолием Голя” la postul de televiziune RTR-Moldova

„Dodon a participat în această conspirație. Pentru că și Dodon, și Plahotniuc, înțelegeau foarte bine cine cîștigă alegerile. Dovada acestui fapt sînt rezultatele alegerilor locale. Ei aici au văzut problema, o adevărată amenințare pentru ei.

Eu am vorbit cu Dodon vara la Moscova. Aceasta a fost înainte de întoarcerea mea în Moldova, pe 6 mai. I-am zis atunci, Igor, oamenii tăi din cinci raioane au convenit cu democrații să voteze pentru președintele consiliului raional după alegeri. Adică, alegerile încă n-au avut loc, iar ei deja discutau. Dodon mi-a promis să intervină. S-a finalizat asta cu ceea că în 16 raioane, consilierii socialiști au votat pentru președintele democrat al raionului.

Plus, ei au înțeles amenințarea reală, văzînd ce s-a întîmplat în Găgăuzia la alegerile locale. Asta în condițiile în care Igor Nicolaevici a încercat să se plaseze ca un prorus, strigînd despre dragostea față de Rusia, despre Uniunea Vamală, el mi-a pierdut în turul doi în toate orașele”.

Renato Usatîi consideră că Dodon are sarcina de a fi un fel de „cheiță” cu care Plahotniuc vrea să-și deschidă calea spre cercurile politice din Rusia.

„Astăzi, prin Dodon, Plahotniuc încearcă să-și deschidă portița spre Federația Rusă care vă asigur că este închisă total din luna septembrie anul 2015. La fel, are probleme și în Vest. Și „Dodon-președinte” este o posibilitate pentru Plahotniuc de a să meargă la Moscova și să zică – cu alegerile anticipate nu prea, dar în schimb l-am făcut președinte al țării pe un prorus. Plahotniuc nu va zice cel mai important lucru – că el este mai mult „al meu”, decît „al vostru”. Dar această portiță el oricum n-o va deschide”.

Liderul „Partidului Nostru” este convins că poziția Europei și a SUA în privința alegerii președintelui în Moldova va fi evidentă în cel mai scurt timp:

„Eu m-am întîlnit la începutul acestei luni cu europenii și americanii, iar ei au zis că apar foarte multe probleme. Ei au nevoie de timp pentru analiză, și atunci își vor exprima poziția. Dacă reprezentanții Vestului vor decide să tacă, asta înseamnă că ei au decis – fie curcan președinte, dar asta e mai bine decît alegerile anticipate și schimbarea vectorului extern al țării”.

Potrivit lui Renato Usatîi, chiar dacă sînt dovezi evidente care indică asupra faptului că Dodon lucrează în interesul lui Plahotniuc, ceilalți lideri ai opoziției sperau că vor putea să-l tragă de partea lor și de partea protestatarilor.

„Am încercat să ne înțelegem. Dodon împreună cu Plahotniuc de mai multe ori au întreprins atacuri împotriva „Partidului Nostru”, dar noi am tăcut, pentru a nu dezamăgi oamenii care sperau la unitatea opoziției și succesul protestelor”.

Ceea că Dodon este omul lui Plahotniuc, înțelegeam demult. Dar am încercat să-l scot de sub influența lui Plahotniuc, pentru a-l aduce la viață, să-l pudrez un pic și să mergem înainte. Năstase pe de o parte, eu din cealaltă. Dar acum a devenit evident că a fost o idee fără rost. Ultima picătură a fost această conspirație. După asta Dodon pentru mine a încetat să mai existe ca politician”.

Usatîi este convins că tandemul Plahotniuc-Dodon va suferi înfrîngere la alegerile prezidențiale.

„Declar cu toată responsabilitatea că Dodon nu va ajunge președinte”, a spus el. „Nu pentru că el este Dodon, dar pentru că este sută la sută proiectul lui Plahotniuc”.