Renato Usatîi: Grădinițele din Bălți în acest an vor fi reparate, orice-ar zice „Plahotniuc-TV”

14 Iulie 2016 705

„Publika TV condamnă puterea de la Bălți care nu repară grădinițele. O obrăznicie mai mare nu am văzut în viața mea”, a scris pe pagina sa de Facebook primarul de Bălți, Renato Usatîi.

„Explic: Întreținerea infrastructurii din domeniul educației, în întreaga țară, este finanțată din contul transferurilor din bugetul de stat. Lămurind într-un limbaj simplu, special pentru porno-tv: din bugetul de stat (este așa o pușculiță comună a țării), nu cel al Bălțiului. Deci, datoria bugetului de stat față de oraș în acest domeniu este de 32 de milioane de lei. În cadrul întrevederii cu Pavel Filip ni s-a propus să uităm de acești bani. Ceea ce va fi transferat în acest an (în jur de 120 de milioane de la începutul anului) merge în totalitate spre acoperirea salariilor în domeniul educației (71 de milioane), la achitarea serviciilor comunale în instituții și pentru alimentarea copiilor. Cît timp nu se ajunge la propagandă, Guvernul nu este interesat de reparația infrastructurii, pe care cetățenii Moldovei o echipă din impozitele lor.

Indiferent de astea, orice-ar spune plahotniuc-tv, grădinițele de la Bălți vor fi reparate în acest an. Am prevăzut în bugetul local 12 milioane de lei în acest scop, știind că de la centru iarăși nu ni se va oferi nimic. Iar reparația ar fi început mult mai devreme, dacă Agenția pentru Achiziții Publice (care oferă comentarii în știrea cu pricina) abia acum o lună a permis publicarea invitațiilor de participare la tenderele privind desfășurarea lucrărilor. Dar de ce-ar ști asta telespectatorii? Ei nu se pricep în aceste detalii? Fie și așa. Ori, atunci cînd toți vor începe să se priceapă în toate, e complicat să îndrugi verzi și uscate. Adică, ce au făcut acești dușmani: au refuzat să ofere Bălțiului datoria de 32 de milioane, deși bălțenii le transferă 100 de procente din impozitul pe venit al persoanelor juridice și 55 de procente – de la persoanele fizice. Și după asta ei încă mai spun că noi la Bălți nu reparăm grădinițele”.