Renato Usatîi – „Omul săptămînii” conform portalului Tribuna.md

14 Martie 2016 871

Liderul „Partidului Nostru” a devenit „Omul săptămînii” în ratingul tradițional al portalului Tribuna.md. “După decizia Curţii Constituţionale din 4 martie 2016 privind revenirea la alegerea Preşedintelui ţării direct de către cetăţeni, în tabăra opoziţiei a început o euforie oarecare, majoritatea liderilor (cu mici excepţii), concentrîndu-se deja pe preconizatul scrutin şi făcînd abstracţie de revendicările anterioare, de protestele comune, dar şi de conceptul opoziţiei unite, în general. Pe fondalul acestei stări de spirit, Renato Usatîi a rămas lucid, formulînd poziţii principiale în raport cu situaţia politică creată.

 

Astfel, în cadrul unor emisiuni radio şi tv, dar şi prin intermediul comunicatelor de presă, a blogului personal şi a reţelelor de socializare, el a chemat opoziţia să abordeze cu prudenţă şi maturitate politică situaţia creată şi a venit cu propuneri concrete în acest sens. În primul rînd, Renato Usatîi a propus forţelor de opoziţie să examineze posibilitatea boicotării alegerilor prezidenţiale, în al doilea rînd – să se adreseze împreună Comisiei de la Veneția, ca aceasta să facă o expertiză a deciziei Curții Constituționale din 4 martie. În al treilea rînd, a fost avansată ideea unui candidat comun din partea opoziției, dacă, totuși, aceasta va fi nevoită să participe la aceste alegeri.

Poziţia prudentă formulată de Renato Usatîi şi-a găsit ulterior justificarea în luările de atitudine a unor lideri de opinie, cum ar fi cunoscutul analist al Fundaţiei Jamestown, Vladimir Socor (care a atenţionat că, posibil, guvernarea a întins o cursă opoziţiei şi, de aceea, e nevoie ca opoziţia să facă front comun cît mai repede posibil) sau ex-consilierul prezidenţial Mark Tkaciuk, care a spus că, în genere, ar fi vorba de un scenariu al guvernării de a distruge opoziţia, iar viitorul Preşedinte tot în Parlament va fi ales.

Dacă presupunerile respective se vor adeveri, am putea ajunge în situaţia în care să constatăm că Renato Usatîi are capacitatea de a privi mult mai profund lucrurile decît alţi lideri de opoziţie şi de a anticipa anumite evenimente. Iar aceasta poate fi şi o dovadă că liderul PN evoluează constant în plan politic şi devine pe zi ce trece tot mai puternic şi tot mai pregătit.

TRIBUNA precizează: Renato Usatîi s-a născut pe 4 noiembrie 1978 în oraşul Făleşti, Republica Moldova. A absolvit Facultatea de Limbi Străine a Universităţii de Stat din Bălţi „Alecu Russo”. În perioada 2000-2001 a fost supervizor la Aeroportul Internațional Chișinău; în perioada 2002-2004 – inginer superior la Combinatul de alimentaţie a Căii Ferate din Moldova; din 2005 pînă în prezent – preşedintele companiei ВПТ-НН, oraşul Nijnii Novgorod din Federația Rusă. În politică s-a lansat în 2014, iar în ajunul alegerilor parlamentare din 30 noiembrie 2014, formaţiunea cap de listă al căreia era („Patria”) a fost exclusă din competiţia electorală. A plecat la Moscova, iar în primăvara anului 2015 a revenit, devenind preşedinte al „Partidului Nostru”. Pe data de 14 iunie 2015 a fost ales, din primul tur de scrutin, primar general al municipiului Bălţi”.