Procurorii ignoră dovezile privind implicarea lui Plahotniuc în tentativa de asasinare a lui Gorbunțov

27 Decembrie 2016 1.100

Toate faptele care indică în mod direct implicarea clanului oligarhului Vladimir Plahotniuc în organizarea asasinatulului bancherului fugar Gherman Gorbunțov sunt ignorate de Procuratura Generală. Procurorii ignoră, de semenea, dovezile privind implicarea lui Constantin Botnari, un apropiat al lui Plahotniuc, în tentativa de asasinat.


În timpul unei conferințe de presă, avocatul famieliei Gasparyan, Alexandru Botnariuc, a declarat că clienta sa a trimis o plângere în adresa Procuraturii Generale privind urmărirea lui Botnari, mâna dreapta a lui Plahotniuc, precum și a lui Radu Cijnicenco.

Pe 19 decembrie curent, Venera Gasparean a depus o plângere la Procuratura Generală pe numele lui Eduard Harunjen pentru a-l trage la răspundere pe Constantin Botnari, Radu Cijicenco şi pe celelalte persoane din regimul lui Plahotniuc implicate în acest dosar. Până acum, nu avem nicio informaţie în legătură cu această cerere”, a spus apărătorul.

Avocatul susține că dosarul a fost trimis la același departament care conduce urmărirea penală și în cazul lui David Davitean, iar acest lucru nu miră, întrucât instituția este condusă de către Eduard Harunjen, om aflat sub controlul lui Plahotniuc.

Am aflat că plângerea a fost distribuită secţiei care instrumentează cazul lui David Davitean. Ne îndoim că aceşti oameni vor întreprinde anumite acţiuni pentru a identifica vinovaţii în acest caz”, a adăugat avocatul Alexandru Botnariuc.

Avocatul mai acuză procurorii că încearcă să-l scoată basma curată pe Plahotniuc în acest caz, utilizând șantajul asupra killerului Vitalie Proca și a familiei Gasparyan.

„Când vom afla cine a trimis exact această solicitare, vom cere procurorilor să descifreze apelurile de intrare ale telefonului lui Constantin Botnari, în perioada octombrie-decembrie, Radu Cijnicenco și a celorlalți indivizi implicați în aceste scheme”, a adăugat avocatul.

Potrivit acestuia, procurorii ar trebui să prezinte, de asemenea, o cerere la închisoarea în care stă deținut Proca, prin care „se va confirma cu siguranță că Cijnicenko a fost la el în închisoare”.

Este de menționat faptul că Radu Cijnicenko a fost omul lui Constantin Botnari care a acționat în România. El a fost cel care a dictat textul, care a fost semnat Proca. Potrivit acelui text, Proca susține că „nu l-a cunoscut niciodată” pe Plahotniuc și că asasinatul asupra lui Gorbunțov a fost „comandat de Usatîi”.

În timpul conferinței de presă a fost prezentată o înregistrare a unei convorbiri între Gasparyan și Cijnicenko. Din aceasta reiese că Cijnicenko solicită un anumit document. La solicitarea Venerei Gasparyan, de a primi anumite garanții în schimb, Cijnicenko spune că el vorbește în numele unor oameni care „nu aruncă vorbe în vânt”.