Procorurul se teme de dovezile care demonstrează nevinovația lui Usatîi și cere de la avocați un „acord de confidențialitate”

28 Decembrie 2016 976

Avocații lui Renato Usatîi cu mare dificultate au reușit să obțină de la procurorul Vitalie Busuioc prezentarea materialelor cauzei penale. Chiar și așa, materialele vor fi prezentate abia în următoarea ședință de judecată, care va avea loc, cel mai probabil, cu ușile închise. Aceste acțiuni, susțin avocații lui Usatîi, demonstrează nevinovația clientului lor.

În ultima ședință de judecată a fost discutată cererea avocaților privind nelegalitatea deschiderii urmăririi penale pe numele liderului „Partidului Nostru”.

„Din punctul nostru de vedere, această decizie este una ilegală, care depășește cu mult limitele legii”, a declarat avocatul Anatol Istrate, care susține că în asemenea cazuri termenul de prescripție expiră într-un an, „iar în cazul acesta dispoziția de urmărie penală a fost semnată după trei ani”.

Următoarea ședință va avea loc la 8 februarie. Procurorul Vitalie Busuioc a insistat ca aceasta să aibă loc cu ușile închise, în condițiile în care instanța a decis să fie prezentate probele anexate la dosar.

Avocatul Ivan Cerga susține că cerința procurorului este dictată tocmai de faptul că în această ședință urmează să fie prezentate probele din dosar, care vor dovedi nevinovația lui Renato Usatîi. „Mai mult decât atât, el a cerut ca avocații se semneze un acord de confidențialitate, prin care își asumă să nu prezinte aceste documente, fapt ce i-ar putea permite să acuze în continuare clientul nostru fără ca noi să avem posibilitatea de a vorbi despre nevinovația sa”.

Avocatul Angela Istrate a declarat în cazul prezenței dovezii existenței unei urmăriri penale în Marea Britanie „se exclude pornirea urmăririi penale pe teritoriul Republicii Moldova, întrucât fapta a fost comisă în Marea Britanie, partea vătătmată este în Marea Britanie, probele și arma sunt în Marea Britanie. Toate circumstanțele pot fi stabilite doar de Scotland Yard și nu de organul de urmărire penală”.

„Intenționat se ascunde prezentarea dovezii respective, în special pentru a face posibilă derularea în continuare a urmării pe faptul tentativei de omor a lui Gherman Gorbunțov pe teritoriul Republicii Moldova”, a mai declarat Istrate.