Iargara, oraș cu proiecte de milioane și un buget aproape auster. Cum este posibil, explică primarul

17 Februarie 2021 2.286

 

Zeci de milioane de lei, în principal din fonduri europene, a investit Eugeniu Mutaf în orașul Iargara pentru a-l moderniza și oferi oamenilor acces la servicii și utilități. Unul dintre cele mai mari proiecte vizează aprovizionarea localității cu apă și canalizare. Finanțarea s-a făcut în principal cu fonduri europene, așa cum banii din bugetul de stat ajung în principal la primarii care fac parte din partidele de guvernare. 

Pentru domeniul de intervenții „Aprovizionarea cu apă și canalizare a localității”, în anul 2018 a fost dat start unui proiect strategic pentru or. Iargara – construcția „Magistralei de apeduct Leova- Iargara” cu finanțare din parte Uniunii Europene, partener – Agenția de Dezvoltare Regională Sud și Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), cu o valoarea a investiției de peste 90 de mln. lei. Astăzi, în derulare se află următoarea etapă a proiectului. Este vorba despre extinderea rețelelor interioare de apă în or. Iargara, cu o lungime de 36 km de rețea, cu o valoare de peste 40 de mln. lei, în cadrul proiectului “Îmbunătățirea serviciilor de alimentare cu apă a localităților Iargara, Filipeni, Romanovca și Cupcui din raionul Leova”, spune Eugeniu Mutaf într-un interviu pentru pnru.md, site-ul oficial al partidului din care face parte.

Alte proiecte au fost puse pe picioare, în mare parte, tot cu bani din afară, dar și cu susținerea Fundației liderului Partidului Nostru, Renato Usatîi.

Cu unul din ajutoarele oferite de fundație – 200 de mii de lei, primarul a scos orașul din beznă. 

În perioada 2016-2018 au fost iluminate toate străzile din orașul Iargara, satul Meșeni, cu o lungime de 46 km, aproximativ 3 mln. lei investiți, 200 de mii dintre care au venit din partea Fundației lui Renato Usatîi. A fost finalizat proiectul de execuție „ Reparația capitală a Casei de Cultură”, în valoare de peste 5 mln lei, anul 2019.”

Șeful administrației publice locale din Iargara investește mult în educație, iar în 2017, un studiu al IDIS Viitorul l-a clasat chiar pe locul întâi al localităților care au cheltuit cei mai mulți bani din buget pe educație.

“A fost finaliat proiectul de execuție „Reparația capitală a clădirii din gestiunea Liceului Teoretic Lucian Blaga or. Iargara”, cu o investiție de peste 22 mln.lei, atrase în cadrul Proiectului ”Reforma Învățământului în Moldova” (PRIM), implementat de Ministerul Educației.”

“Pentru dezvoltarea serviciului de colectarea și îmbunătățire a managementului deșeurilor menajere solide, Primăria or. Iargara, an de an, alocă resurse financiare. Prin diferite proiecte, sunt atrase și alte resurse financiare pentru procurarea de utilaj tehnic pentru Î.M. „Servicii Salubrizare”, or Iargara. În perioada anilor 2017-2018, a fost realizat și aprobat Planul Urbanistic al or, Iargara“, a adăugat primarul, menționând că lista proiectelor realizate este lungă. Cu toate acestea, edilul are încă multe idei. În același interviu, Eugeniu Mutaf declară că scopul principal al Primăriei este să ridice nivelul de trai al orășenilor. 

Pe lângă aceasta îmi doresc pentru locuitorii orașului Iargara condiții decente de trai și anume, sistem de canalizare. Un proiect prioritar pentru mine, rămâne a fi salubrizarea orașului. Lucrez în continuare la crearea unui sistem bun de colectare a deșeurilor, transportarea și, în măsura posibilităților, reciclarea acestora. De asemenea, or. Iargara are nevoie de o școală de sport pentru copii, un stadion modern de fotbal. Îmi doresc să creștem echipe puternice de sportivi. Paralel, creăm condiții pentru a atrage noi investiții ca să dezvoltăm mediul de afaceri. Încercăm acum să obținem resurse financiare pentru amenajarea parcului central. Sperăm să realizăm acest lucru în cadrul unui program de parteneriat“.

Primarul spune că-și mai dorește locuri de muncă noi și bine plătite și că pentru asta încearcă să convingă agenții economici să investească în localitate. 

Interviul integral, îl puteci citi aici: EUGENIU MUTAF, PRIMARUL CARE, CU BANI PUȚINI ȘI FIIND ÎN OPOZIȚIE, ÎȘI ADMINISTREAZĂ ORAȘUL CA LA CARTE