Primarul de Dondușeni, despre cel mai dificil proiect realizat în oraș. Cine i-a pus piedici și de ce?

25 Februarie 2021 665

Aflat la cel de-al doilea mandat, primarul orașului Dondușeni bifează încrezător multe lucruri frumoase realizate pentru orășeni. Pe unele le-a dus însă la finalitate destul de greu. Printre acestea se numără stația de epurare,  construcția căreia s-a lăsat cu mari bătăi de cap pentru Ion Belciug. 

Am semnat contractul cu agentul economic în anul 2017. Lucrările au început, dar banii așa și nu se transferau din Fondul Ecologic, finanțarea, în volum de 8 milioane de lei, fiind stopată de către membrii Partidului Democrat din Consiliul Raional. Așa se face că până în luna mai 2018 nu am primit niciun bănuț, iar în consecință ne-am ales cu o datorie de 337 de mii de lei pentru firma care executa lucrările. Din fericire, în 2020 carul s-a pornit din loc și am reușit să finalizăm proiectul”, povestește primarul, convins că localnicii din Dondușeni au fost “taxați” pe nedrept de către democrații din consiliul raional numai pentru că primarul orașului este membru al Partidului Nostru, formațiune împotriva căreia fostul lider al PD, Vladimir Plahotniuc ducea o luptă aprigă.

După fuga oligarhului, lucrurile nu s-au schimbat însă la nivel de conducere a țării. Prin urmare, și anul acesta Primăria din Dondușeni s-a aflat printre cele ignorate de coaliția din Parlament PSRM-Șor, la repartizarea banilor publici pentru anul 2021.

În aceste condiții, principalii parteneri ai Primăriei Dondușeni rămân agenții economici, Fundația Renato Usatîi și partenerii de dezvoltare.

 

Dacă n-ar fi fost banii europeni, să facem un exercițiu de imaginație, și ați fi avut același plan de dezvoltare a localității, câte bugete anuale ale orașului v-ar fi trebuit?

Dacă nu ar exista fondurile europene, nu mi-ar ajunge nici 15 bugete anuale pentru a le oferi oamenilor condițiile și serviciile de care au nevoie”, a declarat Ion Bleciug.

Șeful administrației locale din Dondușeni mai spune că autoritățile centrale nu susțin nici într-un fel efortul primarilor de a dezvolta localitățile țării, iar orașul pe care îl conduce nu este o excepție.

Nu există niciun plan de dezvoltare regională la nivel central. Puterea centrală nu are nicio strategie de dezvoltare a localităților, nu se face nicio analiză. De la Chișinău nu vine nicio propunere. Presupun că nimeni nu are habar cum stau lucrurile în teritoriu, dar cel mai grav e că pe nimeni nici nu interesează. Și reforma administrației publice locale a intrat într-un blocaj. Suntem lăsați de unii singuri, absolut. Știți cum se spune în limba rusă: Спасение утопающихдело рук самих утопающих. Bine. Încercăm noi să ne descurcăm cumva, dar cel puțin ar trebui să ni se distribuie echitabil banii care ni se cuvin pe bună dreptate din bugetul țării. Am cerut de la trei Guverne diferite o soluție pentru problema apei potabile și nu mi s-a dat un răspuns nici măcar formal, pentru că așa îi obligă Legii cu privire la petiții”, a menționat Ion Belciug într-un interviu pe care-l puteți citi integral aici: Ion Belciug, primarul or.Dondușeni: “Dacă nu ar exista fondurile europene, nu mi-ar ajunge nici 15 bugete anuale ca să le creez oamenilor condiții”