Primarul de Vulcăneşti: Anul trecut a fost anul realizării proiectelor investiţionale

23 Ianuarie 2018 2.264

Victor Petrioglo, primarul oraşului Vulcăneşti, ales din partea „Partidului Nostru”, vorbeşte despre activitatea din 2017, succesle în administrarea oraşului, susţinerea oferită de către Fundaţia „Renato Usatîi”, investiţiile atrase şi planurile de primă linie pentru anul 2018.

„Am amenajat parcul, am înlocuit geamurile şi uşile grădiniţei nr. 8. Din contul investiţiilor, am reconstruit blocurile alimentare în două grădiniţe. Am adus în ordine unele drumuri, am reparat str. Timoşenco, dar deocamdată, doar în varianta albă”, spune primarul oraşului Vulcăneşti.

Вулканешты дорога

La fel, administraţia oraşului a cîştigat proiectul naţional privind evacuarea şi utilizarea deşeurilor menajere. Valoarea acestui proiect este de peste 9 mln. de lei. În prima etapă, oraşul Vulcăneşti a primit 147 de containere. În curînd, ele vor fi asamblate şi amplasate pe străzile oraşului.

Susţinere din partea Fundaţiei „Renato Usatîi”

Către Ziua Oraşului am primit în dar din partea Fundaţiei lui Renato Usatîi un certificat, graţie căruia am procurat 2.000 de metri pătraţi de pavaj. A fost făcută curăţenie şi amenajat parcul central al oraşului. La fel, Fundaţia „Renato Usatîi” a oferit susţinere tuturor grădiniţelor. De ziua protecţiei copiilor, copilaşii au primit cadouri.

Colaborarea cu partenerii

Fundaţia Agenţiei TIKA a oferit ajutor la completarea documentelor de proiect în privinţa săpării a trei fîntîni arteziene. Ambasada Germaniei, a contribuit în baza proiectului realizat de noi, la reparaţia şi amenajarea grădiniţei nr. 8 în oraşul Vulcăneşti. Aceasta este important pentru că administraţia oraşului Vulcăneşti a demonstrat că poate pregăti şi realiza de sine stătător unele proiecte mici, dar importante pentru oraş.

Lipsa ajutorului din partea centrului

O problemă acută pentru Vulcăneşti este finanţarea insuficientă a instituţiilor preşcolare. Nu ajung resurse pentru amenajarea oraşului, pentru drumuri. Comitetul executiv al Găgăuziei, trebuie să recunoaştem, oferă o atenţie insuficientă oraşului Vulcăneşti. Oraşul transmite în bugetul regional sume considerabile, dar primeşte doar 20%. Se simte o atitudine injustă faţă de oraşul nostru.

Sarcinile de primă linie a anului curent

Reţelele de apeduct în Vulcăneşti acoperă doar 30% din gospodării. Dar şi acestea se află într-o stare deplorabilă din cauza uzurii. În colaborare cu Agenţia TIKA, am pregătit un proiect de reconstrucţie a reţelelor de apeduct. În 2018, planificăm să realizăm acest proiect.

La fel, vom continua realizarea proiectului privind evacuarea deşeurilor menajere. Pentru 2018 este planificată cea de-a doua tranşă – vom asigura fiecare casă cu un container pentru gunoi, iar la balanţa administraţiei oraşului va apărea încă o unitate de tehnică.