Primarul or.Fălești: Vom depune tot efortul pentru redeschiderea din 1 octombrie a tuturor grădinițelor din oraș și funcționarea lor la capacitate maximă

05 Septembrie 2020 2.378

Din 1 octombrie, toate grădinițele din orașul Fălești ar putea funcționa la capacitate maximă. Despre acest lucru a anunțat primarul localității, Alexandru Severin, într-un live pe Facebook. Edilul le-a cerut scuze părinților că nu și-au putut duce copii la grădiniță din 1 septembrie, așa cum se aștepta, și a explicat care-i motivul întârzierii. El spune că în primul rând este vorba despre prevederile Comisie Naționale de Sănătate Publică, care interzic instituțiilor de educație timpurile să funcționeze conform regimului de până la COVID.

“La prima etapă de redeschidere, trebuie să fie încadrați doar copiii care au între 5-6 și 7 ani. Plus la asta, în prima etapă, la grădiniță sunt primiți doar copii ai căror părinți muncesc. Este vorba, în primul rând, de copii care provin din familii numeroase și cei din familii social vulnerabile. Mai mult decât atât, într-o grupă pot fi rechemați practic 50%, pentru că un copil trebuie să primească 4 metri pătrați de suprafață”, ceea ce este o discriminare față de ceilalți copii și părinții lor, spune edilul și anunță că va propune consilierilor și Comisiei locale de Sănătate Publică să adopte o hotărâre, care le va permite grădinițelor să funcționeze la capacitate maximă.

“Vreau să știe toți că eu personal sunt contra acestui punct din hotărâre pentru că se face o discriminare. La grădiniță trebuie să meargă toți copiii și, doi la mână, sunt sigur că mai mult de 50% din părinți muncesc, dar al doilea părinte care se află peste hotare, sunt în aceeași situație cu cei încadrați în câmpul muncii aici, pe teritoriul RM”, a declarat Alexandru Severin.

Plus la toate, edilul a adăugat că redeschiderea a trei grădinițe din oraș a fost întârziată de un proiect de finanțare, acordat de Fondul de Investiţii Sociale din Moldova (FISM) în luna mai. Condiția pentru acordarea banilor era ca lucrările să fie efectuate până la sfârșitul anului.

“Până s-au perfectat toate actele de proiect, până s-au făcut toate licitațiile, proces care nu a depins de noi, am ajuns că ni s-a permis la data de 25 august să începem lucrările la aceste grădinițe. Nu ne-am dorit noi așa, dar am avut o condiție: dacă nu efectuăm lucrările până la finele anului, pierdem finanțarea. Ca să fie clar, se fac reparații curente la blocul alimentar al grădiniței cu nr.10. Valoarea lucrărilor este de aproape 300.000 de lei. Se face reparație în holuri și într-un bloc sanitar. Se face reparație la grădinița nr.12. – 4 blocuri sanitare în 4 grupe. La grădinița “Maliutka” se vor face lucrări de 450 de mii pentru branșarea edificiului la sursa de gaz. La grădinița nr.5 se fac lucrări de reparație capitală a unei grupe. De aceea, nu că așa am dorit noi, dar așa a fost situația și ne cerem scuze, dar avem asigurări că într-o lună aceste lucrări vor fi finisate și vom putea redeschide grădinițele în 1 octombrie.”

Alexandru Severin menționează că în prezent se lucrează pentru asigurarea instituțiilor cu echipamente și măsuri de protecție împotriva noului coronavirus: măști, mănuși, viziere, dezinfectanți, lămpi ultraviolete.
“S-a lucrat în regim de urgență și în 27 august, de Ziua Independenței, am fost toți la muncă ca să facem licitația pentru alimentație. Personal, o să mă implic la maxim pentru soluționarea tuturor problemelor”, a menționat primarul orașului Fălești, Alexandru Severin.

Totodată, ce ține de redeschiserea grădinițelor, primarul a menționat că acestea își reiau activitatea cu întârziere nu doar pe teritoriul raionului Fălești.

“Din ceea ce știu, doar 400 de grădinițe se redeschid în întreaga țară, iar altele 1.000 doar se află în proces de redeschidere.”