Sărbătorirea hramului: Bălțiul pretinde la statutul de principalul oraș al țării

25 Mai 2016 797

Bălți are 595 de ani. Cifră – aproape rotundă, dar sărbătoarea a fost una cu-adevărat jubiliară. Cadouri, paradă, concert grandios, oaspeți din străinătate și zeci de mii de locuitori ai capitalei de nord a Moldovei – Bălțiul a demonstrat că deși, formal nu este cel mai important oraș al țării, titulatura de capitală de nord o îndreptățește în întregime.

 

În ultimul aproape un an, al doilea ca mărime oraș din țară nu dispare de pe paginile presei republicane, rămînînd în centrul atenției grație evenimentelor culturale, inovațiilor în domeniul construcțiilor și primarului popular. Sărbătorirea Hramului, care a fost vizitat de delegații din 15 țări – este o dovadă în plus. Renato Usatîi spune că asemenea evenimente vin nu doar să distreze, dar și și să atragă oameni noi, oameni de afaceri, investitori străini și locali. Bălțiul are nevoie de o imagine nouă – una de oraș modern în care sînt create toate condițiile pentru viață, muncă și odihnă.

„Noi dăm o tonalitate corectă. Bălțiul deja este un exemplu pentru capitală”, a declarat Usatîi pentru zeci de jurnaliști veniți să reflecte sărbătorirea Zilei orașului.

Ziua de duminică a început cu o liturghie tradițională dedicată hramului, dar a adunat turații foarte rapid. La 11 dimineața a avut loc ceremonia de înmînare a trei unități de tehnică specializată pentru oraș. Două mașini – cadou din partea Guvernului Moscovei, cu care Usatîi a reușit deja să stabilească legături strînse, iar a treia – cadoul personal al primarului. Printre altele, conducătorul orașului nu s-a limitat doar la autospeciale. Din resursele personale, el a procurat pavaj care a început deja a fi așternut pe trotuarele străzii principale.

Deja peste jumătate de oră, tehnica oferită în dar de Usatîi și prietenii săi de la Moscova a participat la parada din piața centrală, fără de precedent după anvergura sa. Conducerea și oaspeții orașului au urmărit acțiunea de la tribuna instalată în fața Teatrului Vasile Alecsandri. Jurnaliștii care și anterior au vizitat ceremonii similare la Bălți au atras atenția la unele detalii diferite. În premieră tribuna nu a fost acoperită: dacă locuitorii orașului urmăresc parada stînd sub soarele arzător, atunci și conducerea nu trebuie să fie avantajată. Al doilea detaliu: primarul și oaspeții orașului au evoluat cu felicitări, ceea ce anterior nu era.
Cuvîntul a fost oferit atît reprezentanților țărilor post-sovietice, cît și oaspeților din Uniunea Europeană, delegați din orașele înfrățite și reprezentanți oficiali ai corpului diplomatic. După primar, a vorbit Ambasadorul Federației Ruse, Farit Muhametşin.

Ultimul a vorbit reprezentantul Delegației UE în Moldova. Diplomatul a vorbit în limba rusă. Discursul a fost lung și plin de informații despre banii oferiți de Uniunea Europeană. Cînd europeanul a spus despre troleibuzele pe care UE le-ar fi oferit în dar orașului Bălți, primarul a rîs. Puțin mai tîrziu acesta a explicat și de ce: este vorba nu despre un cadou, ci de un credit luat de conducerea precedentă de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare. Cu toate acestea, trebuie remarcat faptul că a fost și o componentă de grant acolo, direct din partea UE.

La încheierea paradei, în scuarul teatrului a început concertul, iar oaspeții orașului au mers la o plimbare prin piață. Echipa de filmare BTV, care a reflectat evenimentul în emisie directă, l-a întîlinit pe ambasadorul rus, Farit Muhametșin în momentul în care degusta bucate ale bucătăriei naționale moldovenești. Diplomatul arăta satisfăcut. Apreciind înalt organizarea sărbătorii, el le-a urat bălțenilor și orașului bunăstare.
Concertul seral cu participarea starurilor estradei moldovenești și rusești a început la 18:00. La sărbătoarea organizată de Fundația „Renato Usatîi” și primăria municipiului Bălți, conform diferitelor estimări au participat între 50 și 70 de mii de spectatori. Cel puțin, despre acest număr au vorbit reprezentanții poliției, care au urmărit respectarea ordinii publice în centrul orașului.
De pe scena principală, în această seară au evoluat starurile de top ale estradei naționale și străine: Natalia Gordienco, Brio Sonores, Catharsis, Alexandr Marținkevici și trupa „Kabriolet”, legendarul Igor Nikolaev și DJ Smash. Pentru el această zi a fost una deosebită – pe 23 mai Smash și-a sărbătorit ziua de naștere, iar așa cum concertul s-a terminat după miezul nopții, cei 34 de ani ai său renumitul DJ și i-a întîmpinat pe scena din Bălți în ovațiile publicului adunat.

Cu mult entuziasm zecile de mii de spectatori au întîmpinat-o și pe cea mai tînără stea a Moldovei, care cucerește încrezător și publicul rus – Eva Timuș. Primarul de Bălți, Renato Usatîi, i-a oferit Evei un buchet imens de trandafiri și a cîntat în duet cu ea sub aplauzele pieței de sărbătoare.

Concertul a adunat turații, iar deja noaptea a trecut în distracții populare cu dansuri și o horă tradițională. Renato Usatîi personal a trecut la masa DJ-ului alături de omagiatul Smash. Împreună cu ei, s-au distrat pe cinste și zecile de mii de bălțeni, sărbătorind această zi de neuitat.