Majoritatea dosarelor, care au servit temei pentru excluderea partidului lui Usatîi din electorale în 2014, s-au risipit în instanță

12 Aprilie 2016 927

Peste un an și jumătate după înstrăinarea nelegitimă a Partidului «Patria», condus de Renato Usatîi, de la alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014, această temă a devenit din nou deosebit de actuală, scrie ziarul “Komsomolskaia Pravda v Moldove“.

 

Înlăturând de la alegeri partidul “Patria”, CEC, Curtea de Apel și Curtea Supremă de Justiție au minat Parlamentul cu o “bombă juridică”, care este gata să explodeze, îngropând sub dărâmături toate structurile autorităților moldovene. Putem spune deja cu certitudune că războiul în instanță împotriva lui Usatîi autoritățile le-au pierdut definitiv, și în prezent organele de drept sunt preocupate doar cu tărăgănarea recunoașterii juridice a faptului: partidul lui Usatîi a fost eliminat din alegeri în mod ilegal.

Această recunoaștere pentru autorități este extrem de nedorită. De fapt, aceasta înseamnă că trebuie să recunoască: alegerile din 30 noiembrie nu doar că s-au desfăşurat cu încălcări catastrofale şi fatale, ele sunt absolut nelegitime. Excluderea ilegală din cursa parlamentară a unuia din lideri este un temei serios pentru a recunoaşte rezultatele alegerilor nule, iar mandatele deputaților – dobândite în mod ilegal. Și atunci, unica soluţie pentru a ieşi din impas devin alegerile parlamentare anticipate, pe care autoritățile încearcă să le evite cu orice preț.

Toate dosarele penale împotriva lui Usatîi și a activiștilor “PN” s-au risipit

Războiul în instanță, demarat în noiembrie 2014 de autorităţi împotriva partidului lui Renato Usatîi, a generat o mulțime de cause administrative și penale intentate atât împotriva partidului “Patria”, cât și împotriva liderului acestuia. Un total, timp de un an și jumătate, avocații lui Renato Usatîi au fost implicați și continuă să participle la 9 procese administrative și 16 dosare penale, care a servit drept temei pentru a-l ţine pe Usatîi în afara țării, a-i aresta adepții și a împiedica activitatea formaţiunii politice.

De notat că este vorba doar despre cause ce țin de eliminarea partidului “Patria” din alegeri. Aici nu sunt menţionate dosarele, intentate de autorităţi în timpul protestelor în masă. Spre exemplu, doar în legătură cu un singur episod, cu blocarea bulevardului Ştefan cel Mare, au fost inițiate 44 de dosare administrative.

Avocații constată că până în primăvara anului 2016 toate cazurile penale, intentate împotriva lui Renato Usatîi și a activiștilor “Partidului Nostru”, s-au risipit completamente. Putem spune că efectiv oponenţii juridici ai lui Usatîi sunt cuprinși de panică și au dat bir cu fugiții.

Spre exemplu, toți procurorii care au lucrat cu aceste dosare, şi-au pierdut locurile în capitală și au fost transferaţi la procuraturi raionale. Așa, bunăoară, nu mai lucrează cum a lucrat binecunoscutul procuror Ion Bunica, care a emis un mandat de arestare a lui Nicolae Ţîpovici şi a condus cauza deținutului politic Cornel Moraru (reamintim faptul că, în urma percheziţiei, efectuat de Bunica, soţia lui Cornel Moraru a pierdut copilul).

Cu toate că o încheiere definitivă în aceste dosare lipsește, evoluția evenimentelor nu lasă dubii că ele vor eșua. Tocmai săptămâna trecută, dosarul penal principal, în cadrul căruia de la Nicolai Ţipovici au fost ridicați bani, a fost închis cu prezentarea scuzelor, iar banii i s-au restituit.

Cât privește acțiunile lui Renato Usatîi în persoană, apoi nici într-unul din dosarele intentate în privința lui, organele de anchetă nu au reușit până acum și puțin probabil să poată reuși în continuare să adune careva probe. Organele de anchetă au adunat un teanc de cauze penale, pe care nu le pot urni din punctual mort. Acum dosarele pornite se află în proces de destrămare inevitabilă.

Avocaţii lui Usatîi informează că, în cadrul multor dosare, au expirat deja termenele de procedură, și temeiurile pentru prelungirea lor lipsesc cu desăvârșire. În unele dosare, nu sunt prelungite termenele anchetei penale. În alte acțiuni, Usatîi a fost tratat ca suspectat, însă, conform legii, termenele stabilite de procedură, deci, cele trei luni, au expirat demult. Au trecut deja șase luni, fără semne că autortățile ar intenționa să întreprindă prelungirea în cauză. Mai există dosare, în care acuzațiile au fost înaintate nelegitim, iar noile acuzații nu au fost înaintate, cu toate că termenul de jumătate de an, prevăzut de legislație, a expirat demult.

Toate acestea demonstrează că dosarele penale s-au risipit tot așa, cum s-au risipit cele administrative. Însă, conştientizând că încetarea necondiționată a anchetei în cadrul acestor dosare, se va solda cu reacția imediată a lui Renato Usatîi, autoritățile tărăgănează fățiș evoluția evenimentelor şi încearcă să menţină această stare de lucruri în suspans, deşi pe zi ce trece, posibilităţile în acest sens rămân tot mai puține, iar în majoritatea cauzelor, asemenea posibilităţi lipsesc cu desăvârşire.

Victoria totală în cauzele administrative contra lui Usatîi este o chestiune de timp

S-au risipit şi cazurile administrative, care au servit drept temei pentru înstrăinarea partidului Patria de la alegeri. Avocații consideră că astăzi deja putem afirma cu certitudine că la Curtea de Apel a fost încălcată legea, când s-a decis înlăturarea partidului de la alegeri. Instanțele de judecată au concluzionat că nici una dintre acuzațiile împotriva lui Usatîi și partidului “Patria” nu s-au adeverit.

În ansamblu, împotriva lui Renato Usatîi şi partidului «Patria», în legătură cu alegerile parlamentare din 2014, au fost inițiate 9 dosare administrative, cu acuzații de utilizare pentru finanțarea partidului a mijloacelor nedeclarate sau obţinute din străinătate (art. 48 din Codul contravențional al Republicii Moldova).

Opt dosare sunt grupate în “pereche” patru cu acuzații împotriva lui Usatîi și patru – cu acuzații în adresa partidului «Patria». Prima ”pereche” este axată pe acuzaţiile de lipsa declarării mijloacelor la achiziționarea benzinei, a doua – la achiziționarea cartelelor telefonice. În altă ”pereche” de dosare Usatîi şi partidul “Patria ” sunt acuzați de încălcări în procesul finanțării partidului în valoare de 8 milioane de lei, și încă trei dosare se referă la achiziționarea automobilelor pentru partid.
Către primăvara anului 2016, întreaga piramidă plămădită împotriva lui Usatîi, s-a prăbuşit definitiv. Procesele verbal ale Secţiei a cincea a Inspectoratului General de Poliţie, au servit drept pretext pentru decizia de retragere a “Patriei ” din alegeri, sunt anulate unul câte unul.

Dosarul privind acuzarea partidului “Patria” de încălcări în procesul finanțării (”cauza cu cele 8 milioane de lei”) a fost câștigat de reprezentanții “Patriei” încă în anul 2015. Atunci prin decizia judecătoriei sectorului Centru din 06 martie 2015 a fost satisfăcută plângerea partidului «Patria», a fost anulat procesul verbal din 25 noiembrie 2015 și decizia de sancţionare, prin care partidul «Patria» a fost acuzat de comiterea infracțiunii în conformitate cu art. 48 din Codul contravențional.

Instanța a stabilit că în acțiunile partidului «Patria» nu au fost găsite semne ale infracțiunii. Această decizie a fost confirmată prin decizia Colegiului penal al Curţii de Apel din 25 mai 2015.

La sfârșitul lunii martie 2016 a finalizat victorios dosarul cu aceleaşi acuzaţii în adresa lui Renato Usatîi. Pe 8 februarie 2016 a fost satisfăcută plângerea lui Usatîi, deasemenea, a fost anulat dosarul similar de acuzare a președintelui “Partidului Nostru” de infracțiune în conformitate cu art. 48 din Codul contravențional, în legătură cu utilizarea fondurilor nedeclarate din străinătate. Această decizie a fost confirmată de asemenea de Colegiul penal al Curţii de Apel Chișinău din 23 martie 2016.

De fapt, potrivit avocaților, aceste cazuri au fost fabricate la fel de neîndemânatic ca și cauzele “preelectorale” de acuzare a lui Renato Usatîi de contrabandă. Anchetatorii s-au limitat să numere, de câte ori în perioada cuprinsă între 2009 și noiembrie 2014 Renato Usatîi a trecut hotarul, și au înmulţit această cifră la suma care poate să nu fie declarată la intrare în țară. Iar mai apoi au calculat câte bunuri materiale a achiziţionat Usatîi în Moldova și diferenţa au numit-o “contrabandă”.

Concomitent, ancheta nici nu s-a complicat să afle, cum anume aceşti bani au intrat în Moldova, deși este bine cunoscut faptul că banii pot fi importaţi în Moldova nu neapărat cheş, există conturi bancare și conturi pe cardurile bancare. Așa, conform legii, nimeni nu este obligat să declare câți bani importă cu cardul bancar și, cu atât mai mult, ce sumă titularul cardului intenționează s-o cheltuie pe teritoriul Moldovei.

Mai mult ca atât, anchetatorii nu au încercat să afle dacă aceşti bani au fost introduși în țară din străinătate, sau finanțarea a avut loc din contul mijloacelor care niciodată nu au trecut hotarul Moldovei. Ancheta a procedat cu totul simplu: toţi banii i-a numărat ”la grămadă”, iar diferenţa între banii cheş declaraţi la intrare în ţară şi suma achiziţiilor, a fost considerată ca fiind ”contrabandă”. Această așa-numită “contrabandă” a fost introdusă de organele de anchetă în suma cheltuielilor pentru campania electorală, cu scopul de a obţine temei pentru tragerea lui Usatîi la răspundere pentru comiterea infracțiunii.
La moment, avocaţii lui Renato Usatîi şi ai partidului «Patria» au câștigat completamente 4 cauze contravenționale din cele 9 intentate. Cinci cazuri, de asemenea, câștigate, Curtea de Apel le-a returnat spre rejudecare în instanța de fond. Concomitent, motivarea rejudecării dosarelor, potrivit avocaților, este de natură pur-tehnică, fiind legată de perfectarea actelor de procedură. Despre esenţa acestor cause nici nu este vorba. Precum afirmă avocaţii, învinuitorii nu au încotro în orice caz şi aceste cazuri vor vi câştigate necondiţionat, este doar o chestiune de timp.

Curtea Constituțională poate anula rezultatele alegerilor 2014

În urma ridicării tuturor acuzațiilor de finanțare ilegală, partidul «Patria» și Renato Usatîi, logică ar fi sesizarea Curții Supreme de Justiție, iar mai apoi și Curții Constituționale cu cererea de anulare a rezultatelor alegerilor parlamentare din 2014.

Anume această decizie a CC tinde s-o obțină partidul «Patria. Precum a declarat Renato Usatîi, “astăzi avem dovezi solide că am fost în mod ilegal excluşi din cursa electoral. Și, dacă Curtea Constituțională a fost aptă să revizui prevederile constituționale privind alegerea președintelui în Parlament, apoi de ce nu ar trebui să revizuie şi rezultatele alegerilor din 2014? Astăzi, mulţi dintre cei 101 de deputaţi dețin ilegal mandatele de deputat în mod ilegal. Dacă în ajunul alegerilor noi nu am fi fost excluşi din cursa electorală, deputații în Parlament ar fi fost alţii”, – a declarat președintele”PN “.

Reiterăm că decizia privind recunoașterea ultimelor alegeri parlamentare a fost emisă de Curtea Constituțională pe 9 decembrie 2014, în pofida faptului că instanţei i-au fost prezentate mărturii despre multiple încălcări ale legislației electorale, precum și faptele de obstrucție în masă a alegătorilor aflați peste hotare să-și exercite dreptul de a-și exprima voința.