Ambasadorul Moldovei la Consiliul Europei și alți reprezentanți ai PDM blochează discursul Elenei Grițco la Strasbourg

27 Martie 2018 9.297

Reprezentantul permanent al Moldovei pe lîngă Consiliul Europei, Corina Călugăru, lobby-ază excluderea vicepreședintelui „Partidului Nostru” Elena Grițco din agenda vorbitorilor la Congresul Autorităților Locale și Regionale a Consiliului Europei (CPLRE). Cu acest scop, regimul lui Plahotniuc a trimis la Strasbourg și o echipă de „soli”.

După cum a declarat Grițco pe rețelele de socializare, regimul întreprinde diverse tentative de a nu admite susținerea discursului ei cu privire la represiunile la care sînt supuși reprezentanții autorităților locale din partea „Partidului Nostru”. Potrivit lui Grițco, reprezentantul permanent al Moldovei pe lîngă Consiliul Europei, Corina Călugăru, a „terorizat” personal conducerea Congresului Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei.

„Ea a făcut lobby pentru excluderea mea din agenda sesiunii Congresului Autorităților Locale și Regionale sub diverse pretexte”, a declarat Grițco, subliniind că unul dintre motivele de bază a fost faptul că „Moldova se află în campanie electorală”

Mai mult ca atît, la Consiliul Europei au mers și alți „soli” ai oligarhului Vlad Plahotniuc – un membru al Comisiei Electorale Centrale, șeful Oficiului Teritorial al Cancelariei de Stat, Octavian Mahu, precum și un reprezentant al Guvernului. Elena Grițco și-a exprimat nedumerirea în legătură cu aflarea lor la Consiliul Europei, ori niciunul dintre ei nu reprezintă puterea locală.

„Ei „un pic” au încurcat instituțiile, țara și modalitatea de abordare a valorilor supreme în baza cărora funcționează instituțiile europene. Băieții au uitat că nu vin în Republica Moldova la Procuratura Generală să le dea ordine ca să execute ceva”, a adăugat ea, subliniind că reprezentanții Consiliului Europei i-au comunicat despre faptul că, „cu cît mai mult se insista pe ideea excluderii mele din agendă, cu atît mai mult ei au rămas convinși și aveau încrederea că eu neapărat trebuie să vorbesc”.

În raportul său, Grițco va vorbi despre represiunile fără de precedent la care au fost supuși consilierii municipali bălțeni, fostul primar general al capitalei de nord a țării Renato Usatîi, precum și alți primari ai „Partidului Nostru”.

„Pentru că autoritățile moldovenești au ce ascunde, dacă cu atîta insistență se face sau s-a făcut ca eu să fiu exclusă din agenda vorbitorilor”, a adăugat vicepreședintele Elena Grițco.

Amintim că în perioada 27-28 martie, la Strasbourg, are loc cea de-a 34-a sesiune a Congresului Autorităților Locale și Regionale a Consiliului Europei. La invitația conducerii CPLRE, la lucrările Congresului participă și o delegație a „Partidului Nostru” în componența vicepreședinților Ilian Cașu și Elena Grițco.