Plahotniuc este comanditarul atentatului asupra vieții lui Gorbunțov. Proca: Mâinile lui Plahotniuc sunt murdare de sânge până la coate

15 Decembrie 2016 1.432

În studioul postului de televiziune JurnalTV miercuri seara a exploadat o ”bombă”, fitilul căreia a fost aprins cu o zi înainte. Fosta soacră a lui Proca a relatat despre detaliile evenimentelor, care au avut loc în familia ei pe percursul a ultimelor două luni.

Venera Gasparean, avocatul ei și fostul deputat Alexandru Petcov au anlizat acțiunile lui Vladimir Plahotniuc și Constantin Botnari, care reieșind din dovezile prezentate, l-au luat ostatic pe fiul ei David Davitean, insistînd ca Vitalie Proca să scrie o ”scrisoare” privind faptul că Plahotniuc n-ar fi implicat în tentativa de omor împotriva ”bancherului negru” Gherman Gorbunțov în Londra. Mai precis, de la Proca se cerea să declare că nu-l cunoaște nici pe Plahotniuc, nici compania lui.

Ulterior primarul de la Bălți Renato Usatîi, fiind telefonat în cadrul emisiunii, a declarat că dovezile prezentate de către Venera Gasparean, demonstrează că anume Vladimir Plahotniuc este ucigașul.

În speță, Gasparean a relatat despre presiunea asupra fiicei ei, fostei soții a lui Proca și fiului, care deja două luni se află în închisoare. Anterior, doamna a prezentat mesajele expediate de către ”mîna dreaptă” a lui Plahotniuc. În mesajele prezentate, se vede clar numărul interlocutorului, care a fost înscris în telefonul ei ca ”Costea”. Venera l-a întrebat pe Costea, cînd fiul ei va fi eliberat. El cere răbdare, iar apoi declară că aceste întrebari deja nu se află în competențele lui. La rîndul său Gasparean a întrebat, dacă subiectul respectiv se află în compentețele lui Radu, ”Costea” a răspuns afirmativ.

Gasparean a declarat că anume Radu, este persoana, care l-a vizitat pe Vitalie Proca în România, ca să primească ”scrisoare” necesară, însă Proca a refuzat. În cadrul discuției telefonice, prezentate în studiou, Proca a dat de înțeles, că poate fi lichidat de către comanditarul – Vladimir Plahotniuc, după ce va scrie mărturii despre faptul că oligarhul n-ar fi implicat în această crimă. ”Este ultimul nostru argument” – a declarat Proca interlocutorului, prietenii fostei soții a lui.

”De la mine se cere ”scrisoare”, care ar demonstra că eu niciodată nu l-am văzut pe Plahotniuc. Ca să înțelegeți, eu și mamei i-am spus, mâinile lui Plahotniuc sunt murdare de sânge până la coate. În cazul dacă eu voi scrie această ”scrisoare”, eu voi confirma versiunea lor. Asta înseamnă să le dau ultimul as din mânecă. După asta ei o să taie în stânga şi în dreapta. Acest Radu (Cijicenco), cînd a fost aici, mi-a spus că: ”vin în Moldova și îi eliberăm pe toți, întoarcem totul înapoi”. El a făcut măcar ceva?” – spune Proca în discuţia dezvăluită aseară de fosta soacră a acestuia.

Totodată, Venera Gasparean a declarat că totuși familiei sa a reușit să-l convingă pe Proca, să ofere acestă ”scrisoare”, însă într-un mod straniu șantajiștii a pierdut interesul față de această scrisoare, parcă a înțeles că este o capcană. Declarațiile, care au fost date sub șantaj și presiune au fost demonstrate în cadrul emisiunii. Venera a mai spus că, oamenii lui Plahotniuc totodată au cerut ca Proca să-l calomnieze pe Usatîi. Insă, potrivit Venerei Gasparean, despre acest fapt nici vorbă nu putea fi.

Gasparean este președintele organizației etnoculturale armenești din Moldova. Ea a relatat despre perchizițiile recente care au avut loc în bisserica armenească, în cadrul cărora, potrivit ei, colaboratorii forților de ordine au căutat un stick.

Fostul deputat Alexandru Petkov, a declarat că există un stick, care conține informații despre insoria crimei și comanditarii acesteia. Petkov a dat de înțeles, că el cunoaște unde se află stick-ul dat.

Renato Usatîi, în cadrul intervenției live pe Facebook, îndată după emisiune a propus lui Constantin Botnar și avocatului Radu Cijicenco și oameni din anturajul oligarhului, să facă o vizită în România în timpul apropiat, de dorit săptămâna viitoare. Potrivit lui Usatîi, acolo pe ei îi așteptă mese gratuite pa parcursul a mai mulți ani, indicînd asupra eventualului arest al acestora.

Primarul de la Bălți, care se află în Moscova din cauza persecutărilor, organizate de către autoritați și încercărilor din partea regimului de a îl invinui, pentru crimele comise de către reprezentanții regimului, a dezvăluit unele detalii a ”scrisoarei” lui Proca, prezentate în studioul JurnalTV. El a dat de înțeles, că această scrisoare a fost o capcană a anchetei româno-engleze, în care au nimerit acoliții lui Plahotniuc.

Probabil ei și singuri au înțeles acest fapt. Venera Gasparean a spus că Constantin Botnaru este de negăsit în ultimul timp. Cu toate acestea, este puțin probabil că suspiciunile asupra orginizatorilor vor dispărea: vizitele lui Radu Cijicenco au fost documentate, sunt și înregistrările convorborilor telefonic.

”Corespondența lui Costea Botnari, Radu Cijicenco, care a fost în România, ca să-l influențeze pe Proca, capcana în care ei au nimerit, privind ”scrisoare” lui Proca ș.a.m.d. Aș vrea să-l vad acum pe Cijicenco în România, de dorit împreună cu Botnari și alții. Acolo pe dînșii îi așteptă mese gratuite peparcursul a mai mulți ani. Acolo, în închisoare deținuții sunt hrăniți gratui”, a spus el.

”La JurnalTV a fost prezentată înregistrarea convorbirilor telefonice dintre Proca și Cijicenco, care cere ”scrisoarea”, ați auzit că toți fac trimitere la conducerea. Mizerabilii aceștea m-au acuzat pe mine în crime, pe care ei le-au comis. Eu vorbesc despre aceste lucruri deja cîteva luni. Acestea sunt dovezile că anume Plahotniuc este comanditarul tentativei de omor”, a declarat primarul de la Bălți.

”Sunt uimit de tăcerea reprezentanților țărilor europene în Moldova”, a declarat Usatîi și s-a adreat către ambasadori. ”Dragi ambasadori, sunteți oblagați să vă expuneți pe acest caz, Ați decis să vorbiți doar despre Ana Ursachi și Eduard Rudenco? E bine pentru început. Însă astăzi voi îl susțineți pe cel mai mare criminal din Europa. Numele lui este Plahotniuc. Plahotniuc are procurori și polițiști, însă eu sper că el nu-i controleză pe ambasadori europeni și deputații Europarlamentului”, a declarat Usatîi.

Potrivit liderului ”Partidului Nostru”, Plahotniuc și oamenii din anturajul lui vor fi condmnați în Moldova și pentru, posibil, va fii aplicată pedeapsă mult mai dură, decît ceea, care este prevăzută de actuala legislație. ”În cazul unei eventuale necesități, legea poate fi modoficată”, a conchis Usatîi.