Usatîi, despre reținerea sa: Plahotniuc conduce sindicatul killerilor și se teme de deconspirări

25 Octombrie 2016 981

Plahotniuc figurează în dosarul penal în România deschis pe faptul omorului la comandă, transportării de arme și fraudă

Mărturiile lui Vitalie Proca, aflat într-o închisoare din România, privind implicarea lui Vladimir Plahotniuc la organizarea unor omoruri la comandă și altor crime grave, au fost selectate pentru o acțiune penală separată, dusă în România. Despre aceasta a declarat primarul de Bălți, Renato Usatîi, în adresarea sa video, comentînd decizia la comandă a autorităților, adoptată luni, privind arestarea sa.

Usatîi a comunicat că pe parcursul ultimei luni, a colaborat intensiv cu procurorii din România, interesul cărora a fost trezit de mărturiile killerului Vitalie Proca, care a vorbit despre implicarea lui Vladimir Plahotniuc la organizarea omorului la comandă a bancherului Gherman Gorbunțov.

În legătură cu aceasta, a declarat Usatîi, organele de drept din România s-au arătat alertate de acțiunile autorităților moldovenești privind urmărirea martorilor, în rezultatul cărora, pe unii dintre care România a fost nevoită să-i includă în programul privind protecția martorilor.

Mai mult ca atît, noile mărturii ale martorilor rolului criminal al lui Plahotniuc au fost enunțate într-o acțiune penală separată.

„Tot ceea ce s-a întîmplat în Moldova: reținerea lui Malarciuc în Moldova, deplasările mele în România – toate acestea au fost documentate și, prin urmare, anexate la cauza penală, care este dusă astăzi în România”, a declarat Usatîi.

În legătură cu aceasta, a subliniat Usatîi, un interes deosebit trezește ceea că acum este vorba nu doar despre oligarhul Plahotniuc, care a furat miliardul, controlează MAI-ul, Procuratura, majoritatea deputaților în Parlament și așa mai departe. „Este deja vorba despre oligarhul Plahotniuc, ca și criminal care se ocupă de omoruri la comandă, transportare de arme, falsificarea documentelor și multe altele”, a menționat Renato Usatîi.

Pe lîngă asta, Usatîi a comunicat că în zilele următoare va organiza o conferință de presă în format extins, la Moscova, iar în timpul apropiat va publica materiale audio care relevă faptul că Plahotniuc este conducătorul sindicatului killerilor și organizatorul tentativei de omor al lui Gorbunțov la Londra.

Luni, după apariția noilor mărturii împotriva lui Plahotniuc, Judecătoria sectorului Centru a emis decizia privind reținerea liderului „Partidului Nostru”, primarul de Bălți, Renato Usatîi.

Urmărirea penală în adresa lui Renato Usatîi a fost intentată de autorități duminică, 16 octombrie, după ce Usatîi a declarat despre deținerea unor probe care mărturisesc despre rolul direct al oligarhului Vladimir Plahotniuc în organizarea omorului la comandă a bancherului Gorbunțov și a unui șir de crime deosebit de grave pe teritoriul țărilor Uniunii Europene.