Plahotniuc este gata să retragă acuzațiile contra ”bancherului negru” Gorbunțov în schimbul mărturiilor împotriva lui Usatîi

05 Decembrie 2016 919

Regimul oligarhului Vladimir Plahotniuc se pregătește să-l scoată de sub urmărire penală pe ”bancherul negru” Gherman Gorbunțov și să-l scotă din căutare internațională, pentru a-l aduce în Moldova și a-l folosi în calitate de ”martor” în dosarul penal fabricat împotriva liderului ”Partidului Nostru” Renato Usatîi

Pe 5 decembrie judecătorii, care examinează cazul lui Renato Usatîi, au cerut citarea lui Gherman Gorbunțov, care acum se află la Londra și este dat în căutare internațională, pentru a fi audiat pe marginea cazului lui Usatîi. Ca urmare, instanța așa și nu s-a pronunțat în cazul liderului ”Partidului Nostru”.

”Plahotniuc iarăși încercă să șteargă urmele, presează judecătorii și procurorii, pentru a-l declara pe Usatîi vinovat. El este gată să-l scoată pe Gorbunțov din Interpol, pentru a-l cita în calitate de ”martor”, – a declarat vice-președintele ”Partidului Nostru” Nicolai Țipovici la protestul în susținerea lui Renato Usatîi, care s-a desfășurat astăzi la judecătoria Rîșcani.

Avocații lui Renato Usatîi, Anatol Istrate și Ivan Cerga, au declarat că procesul de judecată mai mult seamănă la un scenariu pregătit dinainte și care urmează scopul de a evita pronunțarea în acest caz.

”Instanța de judecată a motivat că prin hotărîrea adoptată vor fi lezate drepturile lui Gorbunțov”. Potrivit avocaților, despre faptul că Gorbunțov reprezintă o parte a procesului, a fost cunoscut încă două săptămîni în urmă, cînd s-a declanșat procesul. Însă numai astăzi a fost solicitată prezența acestuia.

Totodată, avocații au susținut că acțiunile date ar putea reprezenta o tactică a procurorului, pentru a tergiversa procesul de judecată.

Potrivit vice-președintelui ”Partidului Nostru” Ilian Cașu, judecătorul Aureliu Postică și Vitalie Busuioc au interese comune – tergiversarea pronunțării asupra acestui dosar, pentru a-l împiedica pe Renato Usatîi să se întoarcă în Moldova: ”Deoarece toți ei sunt slugile lui Plahotniuc, iar lui Plahotniuc îi este frică de Renato Usatîi”.

Cașu a declarat că activitatea forțelor de ordine este paralizată, deoarece poliția este impusă să servească drept o poliție politică.

”Eu am fost în această clădire, acolo se află circa 50 de polițiști în civil. Pe banii contribuabililor, ei îi urmăresc pe cetățeni care protestează pașnic. În loc să-și îndeplinească misiunea – asigurarea securității, ei îi urmăresc pe cei, care sunt împotriva regimului. Acest dezmăț este organizat de către Plahotniuc! Noi suntem obligați să luptăm și avem doar o singură soluție, un singur scenariu – protest, pînă cînd Moldova nu va fi eliberată și nu va fi instaurată dictatura legii”, a declarat Cașu.

Marți, 6 decembrie, la judecătoria s. Rîșcani va avea loc examinarea cererii avocaților lui Renato Usatăi, privind recuzarea judecătorului, care a fost suspectat de către partea apărării că el ar fi în cîrdășie cu procurorul Busuioc, care reprezintă partea acuzării în dosarul liderului ”Partidului Nostru”.