Petrenco: Asemenea alegeri nu trebuie admise!

05 Martie 2016 851

Chiar dacă rămînem în arest la domiciliu, fiind ilegal limitați de regimul criminal al lui Plahotniuc în multe drepturi, nimeni nu are dreptul să ne ia dreptul constituțional la libertatea cuvîntului și libertatea de exprimare. Anume de asta, consider că, pur și simplu, sînt obligat să mă exprim față de decizia de astăzi a așa-numitei „curți constituționale”.

După un șir de decizii anticonstituționale ale CC din ultimii ani:

– recunoașterea Declarației de independență ca fiind mai presus decît Constituția;

– admiterea desfășurării referendumului anticonstituțional privind modificarea Constituției;

– „legalizarea” prelungirii procedurii de alegere a președintelui și recunoașterea ulterioară a împuternicirilor lui Timofti în calitate de președinte constituțional-ales;

– impunerea așa-numitului președinte de a accepta candidatul la funcția de premier din partea așa-numitei „majorități absolute” în Parlament și așa mai departe;

decizia din 4 martie 2016 este una dintre cele mai îndrăznețe și cinice din ultimii ani.

Aceasta este continuarea loviturii de stat anticonstituționale și încă un exemplu al uzurpării puterii de stat, organizate de gruparea criminală condusă de Plahotniuc!

În această privință CC s-a exprimat încă în anul 2001, iar decizia sa nu avea drept de atac, iar sesizarea deputaților pe acest fapt nu putea nici măcar fi acceptată. Dar cetățenii Tănase&Co și-au depășit atribuțiile, și-au arogat dreptul de a modifica Constituția țării fără a avea niciun temei juridic pentru asta. Ei au comis o infracțiune gravă prevăzută de Codul Penal al Republicii Moldova.

Încă pînă la sfîrșitul zilei de vineri, Procuratura Generală trebuia să intenteze un dosar penal pe faptul uzurpării puterii în stat și să rețină infractorii, dar aceasta așa și nu a avut loc. Ei continuă să-și bată joc de Constituție, popor și bunul simț. Încă odată repet, CC nu are dreptul să modifice Constituția, avînd doar dreptul de a o interpreta.

Alegerile directe ale președintelui pot fi aprobate, dar doar cu respectarea procedurilor legale/constituționale, dar nu în rezultatul șezătorilor nocturne din Global Business Center.

Trebuie să menționez că în afară de Constituție, au fost încălcate recomandările Comisiei de la Veneția a Consiliului Europei în domeniul dreptului electoral, precum și recomandările OSCE/ODIHR, care nu salută modificarea „regulilor de joc” cu șase luni înainte de eventualele alegeri.

„Întoarcerea” la prevederea inexistentă în anul 2000 privind vîrsta minimă de 40 de ani a potențialilor candidați la funcția de președinte arată absurd. Cum poți să te întorci la ceea ce nu a existat? Practic, CC deja s-a implicat în campania electorală, favorizînd anumiți candidați ai regimului și discriminînd alții.

În aceste condiții, cînd Constituția este încălcată cu nerușinare, cînd toate instituțiile democratice continuă să fie capturate de o grupare criminală organizată, alegerile președintelui vor fi nu doar nedemocratice, nedrepte și lipsite de libertate, dar vor fi și neconstituționale. Asemenea alegeri nu trebuie admise! Întreaga opoziție trebuie să se unească și să boicoteze pe toate căile legal posibile desfășurarea acestor așa-numite alegeri și alegerea președintelui neconstituțional, care va reprezenta interesele grupării criminale a lui Plahotniuc! Experiență pozitivă în acest sens avem – este blocarea referendumului constituțional privind introducerea unor modificări ale Constituției RM. Atunci cetățenii au votat cu picioarele, rămînînd acasă, așa cum au înțeles că puterea vrea să le ia dreptul la alegeri parlamentare anticipate. Situația se repetă. Iar opoziția adevărată nu poate să nu înțeleagă asta. Regimul merge la alte trucuri ieftine pentru a-i trage pe toți pe sfoară.

Actuala provocare din partea regimului este un test pentru toate forțele de opoziție. Ori noi jucăm în ciocănele cu pungașii conform regulilor lor, sau mai degrabă fără reguli, în rol de scandalagii sau fraieri banali, ori noi, toți împreună, îi punem la locul lor pe toți acești pungași stradali și-i trimitem după gratii. Orice candidat al opoziției, vrea el asta sau nu, va juca rolul de strigător ambulant care va da consistență acestei înșelătorii criminale. Fiecare vot la aceste „alegeri” va fi votul în pușculița oligarhului Plahotniuc și garanția păstrării acestuia la guvernare.

Alegerea e după noi! Dar pînă atunci trebuie să cerem Procuraturii Generale atragerea la răspundere a judecătorilor deghizați ai „curții constituționale” și să blocăm orice tentative de votare în Parlament a legii privind alegerea președintelui.

Sper că mîine unii lideri ai opoziției care se bucurau și aplaudau sîrguincios astăzi se vor trezi, se vor spăla cu apă rece și vor lua decizia corectă!

Jos Plahotniuc! Jos dictatura” Jos regimul criminal îndreptat împotriva poporului!

PETRENCO Grigore

4 martie 2016

Notă: În legătură cu introducerea de către Judecătoria sectorului Rîșcani a prevederii privind limitarea utilizării de către Grigore Petrenco a tehnologiilor electronice de comunicare, manuscrisul a fost transmis Agenției Omega de către soția acestuia.