Relațiile Moldovei cu cele ale Rusiei renasc la Bălți

29 August 2016 829

„Un prieten adevărat al orașului nostru, dar și țara pe care o reprezintă ne este, de asemenea, prietenă. Sub aplauzele Dvs., ambasadorul Federației Ruse în Republica Moldova, Farit Muhametșin” – așa l-a prezentat pe diplomatul rus pe 27 august în centrul orașului Bălți, primarul orașului Renato Usatîi.

 

Salutîndu-i pe cei adunați în limba moldovenească, Farit Muhametșin a felicitat bălțenii cu ocazia sărbătorii, menționînd că conducerea Federației Ruse, de asemenea, a transmis Moldovei și cetățenilor ei felicitări oficiale. „Vreau să vă felicit din toată inima cu ocazia a 25 de ani de independență a Republicii Moldova”, a spus Muhametșin.
Mi-aș fi dorit, a adăugat ambasadorul, ca „relațiile noastre să se dezvolte și în continuare în baza prieteniei seculare ale popoarelor noastre”. Potrivit diplomatului, în Federația Rusă speră că „relațiile vor avea perspective bune”. Muhametșin le-a urat cetățenilor Moldovei succese, prosperitate și bunăstare în fiecare casă”.
Din numele tuturor bălțenilor, Renato Usaîti i-a mulțumit ambasadorului pentru acea colaborare, care a apărut între bălțeni și orașele Rusiei pe parcursul anului: „Este vorba de acordurile semnate cu Sankt Peterburgul, am devenit orașe înfrățite cu raionul Pușkin, ne-am înfrățit cu orașul Nijni Novgorod, grație colaborării noastre cu Serghei Semionovici Sobianin, sîntem deja rude și cu districtul de vest al Moscovei. Chiar săptămîna trecută m-am întîlnit cu conducerea. Am discutat dezvoltarea acestor relații”.
Vorbind despre deschiderea în Federația Rusă a caselor de comerț, Usatîi a informat că acestea vor purta numele orașului din nordul Moldovei: „Bălți”.


Primarul a informat și despre participarea guvernului Moscovei într-un șir de proiecte sociale la Bălți.
„Am discutat subiectul participării guvernului Moscovei în acele proiecte pe care le avem în oraș. Acum ele se planifică pentru bugetul de anul viitor. Unele resurse vor merge spre școlile de limbă rusă, grădinițelor, bisericilor, monumentelor eroilor Marelui Război pentru Apărarea Patriei, asupra cărora, din păcate, unii ridică mîna”, a spus Renato Usatîi.
El a mulțumit încă odată ambasadorului Federației Ruse pentru „acele rezultate, pe care le-am avut anul trecut”. „Și sînt convins, că împreună mai departe va fi mai bine”, a declarat primarul.
După culise, într-un interviu oferit postului de televiziune BTV, Farit Muhametșin, a punctat în mod special eforturile lui Renato Usatîi, care a reușit în scurt timp să creeze condiții pentru semnarea acordurilor cu un șir de regiuni și subiecte ale Federației Ruse. Este vorba de Moscova, Sankt Peterburg, Nijni Novgorod. „Sînt orașe care astăzi deja încep munca privind realizarea acestor acorduri. De aceea, cred că în următorul an, deja vom avea rezultate concrete. Le veți vedea”, a spus Muhametșin.
Sursa: BTV