Sondaj IDIS-Viitorul a lansat volanta reformei electorale a lui Plahotniuc

07 Februarie 2017 959

Chiar primul sondaj al opiniei publice din 2017 a fixat imaginea care nu poate fi considerată una normală, dar, cu toate acestea, descrie clar strategia electorală a conglomeratului de guvernare din Moldova, în frunte cu Vladimir Plahotniuc. În speță, IDIS-Viitorul a fixat dorința lui Plahotniuc: o societate ideală, jumătate din care optează pentru București, iar alta – pentru Moscova.

Președintele PDM se vede în această societate în rol de arbitru și coordonator al uniunii sindicale a ciobanilor. Din fericire, visul oligarhului încă nu a devenit realitate, iar rezultatele cercetărilor trezesc mari dubii.
În acest studiu totul este suspect de ideal pentru guvernare. Un președinte prorus fără împuterniciri, un partid de dreapta și unul de stînga, populare în urma unor alegeri prezidențiale practic fără alternativă, ratinguri partinice care nici Sandu, nici Dodon nu le vor putea converti în împuterniciri de guvernare pentru că nu vor mai exista alegeri pe liste de partid.

Lipsa de simetrie în favoarea președintelui „prorus” în acest sondaj este un indiciu clar pentru cei de dreapta că vor fi nevoiți să susțină alegerile pe circumscripții uninominale, pentru că, în caz contrar, vor veni „tancurile rusești”, care vor trage la stînga și la dreapta, fără noimă, atît în guvernarea „proeuropeană”, cît și în opoziția de pe același segment”.

Doi lideri, care deja astăzi îndeamnă la proteste împotriva modificării sistemului electoral, Plahotniuc prin toate puterile încearcă să-i scoată în afara preferințelor electorale. Cu ajutorul televiziunilor și sondajelor.
Usatîi și Năstase rămîn a fi țintele principale ale regimului. Se vede cu ochiul liber că liderii de opoziției sînt murdăriți la TV. Dar iată cum le desenează cifre în sondaj – este o temă aparte. Ea nu e atît de complicată cum poate părea la prima vedere. Fiecare sondaj are un comanditar (IDIS-Viitorul, de exemplu), sînt executorii: 3 oficii care reprezintă așa-numiții „alergători”. Acești oameni merg cu formularele din casă în casă. Iar ei au conducători de grup. Anume acești „brigadieri” pot fi vizitați de către „omul cu borseta” – simbolul sistemului politic moldovenesc. În rezultat, sondajele arată așa cum îi este convenabil celui care l-a trimis pe acel om în misiune.

Fostul deputat Alexandr Petkov, redactorul șef al Agenției Omega: „CBS-Axa, prin intermediul IDIS-Viitorul a îndeplinit misiunea lui Plahotniuc. Au demonstrat cu prisosință că ar exista o „problemă serioasă din partea Kremlinului”, în persoana lui Dodon și „puterea proeuropeană asuprită”, care dacă nu va fi susținută (financiar), atunci tancurile rusești vor fi auzite pe străzile din Durlești”.

Explicațiile de rigoare: sondajul a fost desfășurat de compania CBS-Axa la comanda IDIS-Viitorul. Directorul executiv al CBS-Axa, Ion Jigău este membrul comitetului național al PDM. La prezentarea rezultatelor, întrebarea privind sistemul electoral dorit de cetățenii Moldovei, conform cercetării, a fost adresată de Victor Gurău, analistul „democrat” care locuiește temporar în studioul Publika TV. Răspunsul a fost oferit imediat: desigur, cercetarea a evidențiat că oamenii vor să-și aleagă deputații din circumscripțiile lor, nu pe liste de partid.

„Este evident că această schemă cu „sondajul”, lansată prin intermediul IDIS-Viitorul a fost făcută pentru o singură întrebare, mai exact, răspuns. Cel precum că „majoritatea își dorește un sistem electoral mixt”, scrie Alexandr Petkov pe rețeaua de socializare Facebook. „Desigur, pentru aprobarea paradigmei, „uitați-vă, vin tancurile”. IDIS-Viitorul poate verifica cu certitudine foșnetul bancnotelor din buzunar. „Nobilul” mai are un bursier”.

Sondajul a fost desfășurat de compania sociologică CBS-Axa, cunoscută pentru relația sa cu Partidul Democrat, în perioada dintre 18 și 27 ianuarie, la comanda IDIS-Viitorul. Conform executorilor, la sondaj au participat 1110 respondenți.

Comentariu de pe Omg.md