Adresarea lui Renato Usatîi către participanții la marșul de la Comrat: ”În calea celora care vor să nimicească Moldova stăm ca un zid de fier. Unionismul nu va trece!»

02 Aprilie 2016 869

Activiștii și adepții «Partidului Nostru» au participat la marșul cu mii de demonstranți și la mitingul în capitala Gagauziei întru apărarea statalității și suveranității moldave, împotriva unionismului

Astăzi în capitala Gagauziei, or. Comrat, la inițiativa Bașcanului Gagauziei, s-a desfășurat marșul miilor de apărători ai statalității moldovenești. La marș au participat reprezentanți din toate localitățile Gagauziei și raioanelor învecinate, la fel, din Bălți și raioanele de nord ale țării.

În fruntea coloanei de manifestanți au pășit Bașcanul Găgăuziei Irina Vlah, președintele Adunării Populare a Gagauziei Dmitrii Constantinov, primarii de orașe din mai multe raioane ale Moldovei, reprezentanți ai formațiunilor politice și publice.

«Partidul Nostru» la acțiune a fost reprezentat de vicepreședintele ”PN” Nicolai Țipovici, Ilian Cașu, Elena Panuș, primarii de Comrat, Ceadîr Lunga și Vulcănești din partea ”Partidului Nostru” – Serghei Anastasov, Anatolii Topal, Victor Petrioglu.

Sub drapelele de stat ale Moldovei și drapelele Gagauziei mii de adepți ai suveranității și statutului neutru al Republicii Moldova au trecut în marș până în piața centrală a Comratului, unde au organizat mitingul pentru independență și statalitatea Republicii Moldova.

În fața manifestanților au luat cuvânt vicepreședintele ” Partidului Nostru” Nicolai Țipovici. El a comunicat că, la inițiativa liderului ”PN” Renato Usatîi pretutindeni în țară a început crearea Comitetelor pentru apărarea independenței statului moldovenesc și a chemat pe cei care iubesc Moldova să adere activ la acest proces. Formarea comitetelor va avea loc cub egida grupului de aleși ai poporului, consilieri rurali și urbani. ”Aceste comitete vor întruni toți adepții statalității moldovenești, pentru a apăra suveranitatea noastră, drepturilor noastre și țara noastră!” – a spus Țipovici.

Cu toții ați fost martorii marșului, organizat de unioniști la Chișinău pe 27 martie, – a subliniat Țipovici. – Astăzi ei doresc să ne demonstreze că noi nu putem administra țara, ne impun o ordine străină, tradiții străine, obiceiuri străine, dar noi nu trebuie să admitem acestea. Mitingul de astăzi va continua cu mitinguri pretutindeni în țară, la nord, în centru. Îi rugăm pe toți să se implice, să susțină aceste acțiuni. Doar împreună putem demonstra că suntem o putere!”

”Oamenii au obosit să se opună acestui regim, presiunilor unioniste, – a continuat Țipovici. – Este cazul să lămurim și regimului, și unioniștilor că Moldova este țara noastră și ni o vom ceda nimănui!”

De pe scena mitingului a vorbit, la fel, vicepreședintele ”PN” Ilian Cașu. El i-a salutat pe cei prezenți în limba găgăguză și a dat citire adresării președintelui «Partidului Nostru» Renato Usatîi către participanții la miting. Reproducem integral textul adresării

Adresarea primarului de Bălți, liderului ”Partidului Nostru” Renato Usatîi

«Stimați prieteni, onorați concetățeni! Astăzi eu sunt lipsă la Comrat, mă aflu în delegație la Moscova, dar sufletul meu, inima mea sunt alături de voi. Alături de cei care astăzi au ieșit, ca să apere independența și suveranitatea Republicii Moldova.

СDin start doresc s-o mulțumesc pe Bașcanul Gagauziei Irina Fiodorovna Vlah pentru inițiativa de a aduna la Comrat pe toți cei care se pronunță împotriva unionismului. Este o idee minunată. Doresc să vă aduc la cunoștință că, la marș, participă primarii de Comrat, Vulcănești, Ceadâr-Lunga și alte localități din autonomie care au participat la alegerile locale, foarte reușite pentru noi în autonomie după listele formațiunii noastre. Aici sunt prezenți, la fel, primarii, deputații locali, activiștii și adepții ” Partidului Nostru” din Nordul Moldovei și din Chișinău.

Alături de noi sunt toți cei, pentru care noțiunile de Moldova, statalitatea și suveranitatea moldovenească nu sunt vorbe deșarte. Astăzi la Comrat este creată istoria. Aici inima Moldovei independente bate în unison cu milioanele de inimi ale fiilor și fiicelor care locuiesc în orași și sate de la Cahul până la Briceni, de la Ungheni până la Căușeni.

Vreau să reiterez că păstrarea și consolidarea statalității moldovenești este principala prioritate pentru formațiunea, condusă de mine. În calea celora care comercializează patria, care tinde să nimicească Moldova ca stat independent, am stat și vom sta ca un perete de fier. Unionismul nu va trece!

Dar să știe și cei care au transformat Moldova într-o vacă bună de muls, într-o sursă pentru îmbogățire personală, cei care au subordonat statul nostru intereselor lor meschine, cine a preluat sub controlul lor personal justiția, cine a monopolizat economia. Noi spunem că ei sunt principalii dușmani ai independenței și suveranității țării noastre. Principalul dușman al Moldovei este actuala putere. Principalul pericol pentru securitatea țării noastre vine din partea puterii. Puterea mafiotă a oligarhilor, politicienii și funcționarii care o deservesc, discreditează ideea existenței și dezvoltării independente a Moldovei mai mult, decât toți unioniștii împreună luați.

Puterea actuală a alungat și continuă, să alunge, în căutarea unui destin mai fericit peste hotarele țării, sute de mii de cetățeni ai Republicii Moldova. Mulți oameni deja nu mai cred că locuitorii Moldovei sunt capabili de autoadministrare.

De aceea sarcina principală a tuturor forțelor politice pro-moldovenești, tuturor celora care se pronunță hotărât pentru păstrarea statalității moldovenești, este răsturnarea actualului regim criminal, restabilirea în Moldova a statului de drept și democrației, începerea edificării unei Moldove noi, libere și prospere, în care oamenii să trăiască decent și fericit.

Astăzi noi chemăm opoziția – și cea de stânga, și cea de dreapta – să se alieze în lupta contra regimului criminal care guvernează Moldova. Noi pledăm de fapt pentru asocierea adepților dezvoltării Moldovei în calitate de țară independentă și suverană. Doar împreună vom putea apăra țara!

Aflându-mă departe, strâng mâinile prietenilor în semn de solidaritate și le doresc izbândă și victorii decisive în lupta pentru țara noastră, pentru identitatea noastră, pentru statul și viitorul nostru. Trăiască poporul multinațional al țării noastre! Trăiască Moldova suverană și independentă!

Cu un sentiment de sinceră dragoste pentru dumneavoastră, Renato Usatîi”.