Noul Plan general va stabili un concept unic de dezvoltare al Bălțiului

05 Iulie 2016 831

Săptămîna trecută o delegație de la Bălți în frunte cu Renato Usatîi a participat la Forumul urbanistic din Moscova. La întoarcere din capitala Rusiei, despre impresiile sale și rezultatele deplasării a povestit viceprimarul Igor Șeremet. Scopul pentru timpul apropiat este analizarea minuțioasă a Planului urbanistic și adoptarea acestuia în redacție nouă”, a declarat Șeremet.

 

Igor Șeremet:

„În cadrul Forumului urbanistic internațional, autoritățile Moscovei au raportat despre realizarea unor proiecte anume. Au fost discutate plusurile și neajunsurile. În majoritatea cazurilor proiectele sînt actuale și pentru Bălți. Scopul pentru timpul apropiat după întoarcerea din deplasare este să analizăm foarte minuțios Planul urbanistic existent la Bălți, cu atragerea specialiștilor, și adoptarea acestuia în redacție nouă”.

Potrivit viceprimarului, în noul Plan general trebuie să fie stabilite principiile de bază ale construcțiilor în oraș pentru anii apropiați, cu luarea în calcul a realităților și cerințelor economice și sociale schimbătoare.

„Accentul în acest act trebuie să se împartă în stiluri de dezvoltare a orașului. Stilul poate fi unic pentru localitate în general sau să se diferențieze pentru fiecare sector. Acest document poate suferi modificări și în dependență de componenta materială, dar, în orice caz, el trebuie să aibă la bază un concept unic”, a declarat Șeremet.

Cheltuielile pentru elaborarea Planului general pot fi introduse în bugetul municipiului pentru anul 2017.

Igor Șeremet:

„Bălțiul are un Plan general vechi. În prezent el este analizat. Sînt scoase în evidență neajunsurile și părțile pozitive. În următorul an, cînd va apărea posibilitatea, bugetul va fi completat cu un paragraf privind elaborarea Planului urbanistic cu atragerea specialiștilor în urbanism”.

Igor Șeremet precizează că toate activitățile care au loc astăzi la Bălți în cadrul Planului general vechi, au un caracter de restaurare.

„Pentru ziua de astăzi, lucrările sînt desfășurate cu infrastructura orășenească, au un caracter de restaurare. Cînd urmările devastării vor fi eliminate, vom trece la dezvoltare”, spune viceprimarul.