Două fețe ale unui billboard. “Partidul Nostru” a vorbit despre încălcările socialiștilor în campania electorală și tăcerea CEC-ului

10 Octombrie 2019 1.916

“Partidul Socialiștilor ascunde informațiile privind cheltuielile în campania electorală, lucru pe care Comisia Electorală Centrală se face că nu-l vede.” Despre asta au declarat la o conferință de presă consilierii municipali din partea Partidului Nostru, Ilian Cașu și Elena Grițco, dar și candidatul formațiunii pentru fotoliul de primar, Ivan Diacov.

Ei au adus drept exemplu cheltuielile pentru distribuirea publicității stradale. Așa se face că “Partidul Nostru” a achitat 92 de mii de lei pentru 22 de bannere în Chișinău, iar PSRM, a cărui publicitate stradală a inundat orașul – doar 36 de mii de lei. Alți bani se alocă pentru închirierea automobilelor, alimentarea acestora cu combustibil pentru deplasarea la întâlnirile cu alegătorii. Socialiștii nu au indicat în rapoartele financiare niciun bănuț la acest capitol. 

«În mintea mea apare vestita comedie a lui Leonid Gaidai «Cavcazscaia Plenița», scena în care Șuric o însoțește pe Nina, aflată călare pe un măgar. Se pare că socialiștii în același mod distribuie materialele lor agitaționale în întreaga țară», – a presupus Ilian Cașu. Și a adăugat că niște simple calcule arată că montarea unui billboard în centrul orașului, judecând după socoteala PSRM, se ridică în mediu la 2,99 lei.

Consilierul Elena Grițco a declarat însă că încălcări grave sunt comise în localitățile din întreaga țară. 

Spre exemplu, în Cantemir există un singur billboard. Pe o parte a acestuia este afișată bannerul Partidului Nostru pentru care s-a achitat 8.100 lei, iar pe verso este bannerul PSRM, cu prețul de doar 161 de lei. 

Alesul local consideră că pe lângă propriile încălcări, socialiștii mai bagă în belea și firmele private, cărora le aparțin panourile publicitare.

Potrivit Elenei Grițco, nereguli au fost comise și la Râșcani, acolo unde PSRM distribuie publicitate stradală fără autorizație. Candidatul Partidului Nostru, Victor Bogatico a sesizat poliția, care i-a spus că bannerul este montat la indicația unui deputat, ce nu poate fi atras la răspundere, pentru că dispune de imunitate parlamentară.

«În data de 2 octombrie am făcut o sesizare la CEC, care potrivit legii, trebuia să ofere un răspuns în decursul a 48 de ore. Înștiințarea noastră nu a fost inclusă însă nici până acum pentru fi examinată în ședință. De aceea considerăm că CEC-ul acționează în complicitate cu socialiștii, cărora le acoperă încălcările», – a subliniat Elena Grițco.

Candidatul pentru funcția de primar al mun. Chișinău, Ivan Diacov, a menționat că și alți concurenți electorali comit încălcări. În special, el s-a referit la Andrei Năstase, candidatul blocul ACUM, care folosește în publicitatea sa electorală imagini ale clădirii Guvernului și a monumentului lui Ștefan cel Mare, lucru interzis de lege.

„Dacă Maia Sandu nu va acorda atenție acestor încălcări, ea va deveni automat complice”, a adăugat Ivan Diacov.

Face abstracție de interdicția de a utiliza simbolurile statului și candidatul PSRM pentru funcția de primar al Capitalei, Ion Ceban. În materialele sale agitaționale este utilizat simbolul Chișinăului, care este o proprietate a Consiliului Municipal.  

Reprezentanții Partidului Nostru au cerut în acest sens implicarea organizațiilor naționale și internaționale, care monitorizează campania electorală.