Nina CERETEU:„Chiar dacă a fost un an neobișnuit, noi oricum am reușit să realizăm multe”

10 Decembrie 2020 1.242

“Chiar dacă a fost un an neobișnuit pentru toată lumea, plin de provocări și foarte greu, care a dat peste cap multe planuri, noi oricum am reușit să realizăm multe din cele propuse”, a declarat primarul orașului Drochia, Nina Cereteu, într-un interviu pentru publicația Ziarul Nostru

Alesul local afirmă că reușește să implementeze în practică planurile de dezvoltare a localității pe care o conduce, inclusiv, datorită echipei consolidate alături de care lucrează.
“În spatele meu este o echipă întreagă, iar toate realizările mele fără ei nu ar fi posibile. Am continuat cu amenajarea curților blocurilor multietajate prin pavarea accesului, reparația drumurilor, atât cu asfalt, cât și variantă albă. Amenajarea a trei terenuri de joacă pentru copii, teren de fitness în aer liber și unul multifuncțional, primit în dar de ziua orașului. Au fost efectuate lucrări de reparație, amenajare și dotare la Instituțiile de educație timpurie din oraș.”

Care sunt principalele proiecte la care ați lucrat?

Avem mai multe proiecte la care lucrăm. Cel mai mare și important fiind Proiectul „Îmbunătățirea serviciilor de alimentare cu apă în orașul Drochia”. Măsura investițională este finanțată de Uniunea Europeană în cooperare cu proiectul „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova”, implementat de GIZ Moldova în parteneriat cu Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului și sprijinit financiar de Ministerul German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ). Lucrările de reabilitare și extindere a sistemului de aprovizionare cu apă din orașul Drochia au început, la începutul lunii noiembrie 2020. Valoarea contractului de antrepriză se cifrează la 82,87 milioane de lei, din care 5,64 milioane de lei reprezintă cofinanțarea din partea Primăriei orașului Drochia și 500 de mii de lei – din partea Consiliului Raional Drochia.
Un alt proiect „Promovarea modului activ de viață și a interacțiunii comunitare prin crearea oportunităților de agrement în zona de revitalizare „Valea Curechiului” a orașului Drochia”. Proiectul a urmărit creșterea atractivității zonei de revitalizare urbană „Valea Curechiului”, a nivelului de trai prin diversificarea oportunităților de petrecere a timpului liber pentru cei 4500 de locuitori ai zonei de revitalizare, una din activitățile proiectului fiind amenajarea acestui teren sportiv multifuncțional și a mobilierului stradal. Buget total: 658 500 MDL
Contribuția PolishAid: 344 000 MDL
Contribuția APL: 314 500 MDL
Acest proiect a fost finanțat în cadrul Fondului Granturilor Mici 2020 – ediția Revitalizare Urbană, implementat de Solidarity Fund PL in Moldova, cu suportul PolishAid, în parteneriat cu Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului al Republicii Moldova și Ministerul Fondurilor pentru Dezvoltare și Politică Regională al Republicii Polonia.
În cadrul Programului „Diaspora Acasă Reușește” DAR 1+3, Primăria orașului și-a propus amenajarea unui teatru de vară în centrul Parcului Central din oraș. Bugetul total pentru realizarea proiectului este de 562 mii lei, din care 250 000 MDL Guvernul RM, 106 000 MDL contribuția băștinașilor, 106 000 MDL Guvernul Elveției, 100 000 MDL contribuția APL.
Activitatea este realizată în cadrul Programului Diaspora Acasă Reușește „DAR 1+3”, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr.801 din 01 august 2018, implementat de Cancelaria de Stat prin intermediul Biroului Relații cu Diaspora. Partener MIDL/PNUD Moldova.
Nota conceptuală depusă de către Primăria orașului Drochia, în cadrul Etapei I a Apelului competitiv de selectare a proiectelor de dezvoltare regională pentru perioada 2021-2023, cu finanțare din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională (FNDR) a fost admisă pentru Etapa a II-a. Suntem la etapa de pregătire a documentației tehnice necesare pentru Etapa a II-a, un proiect frumos de amenajare a teritoriului în zona de revitalizare urbană, Valea Curechiului.
Primăria orașului Drochia este partener în cadrul programului Comunitatea Mea, implementat de IREX. În acest context am pregătit documentația tehnică pentru amenajarea unui complex sportiv în Parcul Central care va fi finanțat în cadrul acestui program.
Suplimentar, suntem parteneri ai Proiectului MIDL II/PNUD Moldova, Primarii pentru Creștere Economică, Comunitatea Mea, Convenția Primarilor pentru Eficiență Energetică. Ceea ce presupune activități permanente, atât pentru creștere economică, dezvoltare și amenajarea teritoriului cât și creșterea nivelului de prestare a serviciilor publice, și dezvoltarea capacităților profesionale ale funcționarilor Primăriei.

Stimată doamnă, vă cunoaștem drept un primar activ, dar și un lider politic cu inițiativă. Cum reușiți să nu intersectați una cu alta?

Între toate trebuie să existe mijlocul de aur, mă strădui de fiecare dată să nu le amestec. Nu am pus niciodată accent pe politică în activitatea de primar, nu poți să apreciezi oamenii, specialiștii după apartenență politică, în toate partidele sunt oameni buni, dacă omul se descurcă și e specialist bun, foarte bine, să lucreze. Nu am obligat niciodată pe nimeni să devină membru de partid, să participe la acțiuni sau să mă susțină în activitatea politică. Fiecare este liber în acțiuni și preferințe.
În activitatea de primar, interacționez cu simpatizanți ai diferitor partide politice, dar acest fapt contează cel mai puțin, astfel, prioritar fiind omul și soluționarea problemelor orașului. Politica e aparte.

Primarul orașului Drochia, Nina Cereteu, este absolventă a Facultăţii de Drept a Universității de Studii Europene din Moldova. Ulterior a obținut o diplomă de master în științe politice la Academia de Administrare Publică. Începând cu anul 2011 a activat în calitate de consultant la Direcția organizații necomerciale din cadrul Ministerului Justiției și secretar al Comisiei de certificare. În 2014 – 2015 a activat în calitate de asistent juridic. În 2015 este aleasă în funcţia de primar al oraşului Drochia. În 2016, Nina Cereteu a fost aleasă vicepreședintă a Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM), mandat obținut și la ședința Consiliului de Administrare al CALM din 4-5 decembrie 2020.

ziarulnostru.info