”Partidul Nostru” respinge acuzațiile nefondate și părtinitoare lansate de către ”Promo-Lex”

29 Noiembrie 2016 936

”Partidul Nostru” respinge acuzațiile nefondate și părtinitoare lansate de către ”Promo-Lex”, privind finanțarea netransparentă a companiei electorale și consideră că aceste insinuări incompetente urmează scopul de a provoca situații de conflict în sociatate și de a discredita partidul de opoziție.

”Partidul Nostru” a organizat o companie electorală onestă, corectă și transparentă. Pe parcursul perioadei electorale ”Partidul Nostru” a respectat cu strictețe toate prevederile legislației în vigoare, inclusiv în ceea ce privește finanțarea, ceea ce demonstrează și o lipsă totală de obiecții din partea Comisiei Electorale Centrale. Nici o obiecție din partea CEC-ului nu a apărut privind partea, care ține de folosirea fondul electoral, care a funcționat în strictă conformitate cu prevederile legale.

”Partidul Nostru” regretă că reprezentanții ”Promo-Lex” în cadrul elaborării raportului nici nu au încercat să contacteze ”Partidul Nostru”, să ofere întrebări în cazul unei lipsei de claritate. În schimb, a fost declarat că organizația folosește o metodologie proprie, pe care, aparent, reprezentanții organizației o consideră infailibilă. O astfel de abordare este a priori subiectivă.

Totodată, este vădit faptul că baza normativă, care reglamentează atît declarațiile participanților campaniilor electorale în Republica Moldova, cît și finanțarea partidelor politice, este departe de a fi perfectă. Ca urmare, nici o metodologie, bazată pe legislația dată nu poate fi perfectă.

Probabil, anume refuzul de a lua în considerare acest fapt și duce la apariția în rapoartele ”Promo-lex” declarațiilor despre pretinsele ”încălcări”, cu atît mai mult, ”încălcări intenționate”. Spre exemplu, despre ”lipsa numelor de donatori”, poate fi specificat următorul fapt – campaniile electorale a formațiunilor politice sunt finanțate inclusiv din cotizațiile membrilor partidului. Astfel, faptul că informația despre membrii partidului, care plătesc cotizații, nu a ajuns în atenția organizației ”Promo-Lex” deloc nu înseamnă că nu există documentație, care este prezentată organelor competente, conform legislației în vigoare. Astfel de erori în raportul ”Promo-Lex” sunt o mulțime. (Menționăm că experții din cadrul ”Partidului Nostru” sunt gata să-i consulte pe autorii acestui raport, în cazul dacă va apărea o astfel de necessitate).

Astfel, declarațiile, care aparțin ”Promo-Lex” și citate de presă, în adresa ”Partidului Nostru”, precum că ”candidații intenționat evită transparența veniturilor sale, pentru a se eschiva de la controlul din partea societății și organelor competente”, trezesc doar semne de întrebări. Astfel de acuzații sunt total false și nefondate.

”Partidul Nostru” îndeamnă organizația ”Promo-LEX” să nu-și atribuie rolul arogant al mentorului. Totodată, suntem convinși că în condițiile statului capturat și structurilor de stat corupte, efortul oricărei organizații non-guvernamentale – și anume astfel se declară ”Promo-LEX” – n-ar trebuie să fie îndreptat împotriva opoziției, ci spre monitorizarea acțiunilor ilegale a regimului criminal, care a substituit statul Republicii Moldova.

Noi îndemnăm guvernele statelor, care finanțează organizațiile de genul ”Promo-Lex” să monitorizeze cu atenție, cît de efectiv și corect sunt realizate proiectele, sponsorizate de către ei.

Serviciul de presă al ”Partidului Nostru”