Partidul Nostru şi PSRM “iau cu asalt” Parlamentul

24 Septembrie 2015 1.856

Renato Usatîi trece la acţiuni concrete, ce, în opinia sa, trebuie să ducă la schimbarea pe cale paşnică a puterii în Republica Moldova  

Luni, Usatîi a convocat o conferinţă de presă specială pentru a anunţa: duminică, „Partidul Nostru” începe la Chişinău o acţiune de protest în masă şi una atemporală, pe care intenţionează să o încununeze cu un final logic – victorie!

Totodată, ni s-a dat de înţeles că partidul lui Usatîi, sub nicio formă, nu „se aliniază” manifestărilor organizate în ultimele săptămâni de Platforma DA, ci va desfăşura un protest independent.

Parlamentul va fi „luat cu asalt”

De fapt, despre motivele pentru care actuala guvernare din Moldova a meritat să fie doborâtă în rezultatul unui protest paşnic (caracterul paşnic este remarcat în mod deosebit), Usatîi vorbeşte din momentul apariţiei sale pe arena politică a ţării. În ajunul acţiunii de protest el doar a adăugat o listă de scopuri pe care urmează să le atingă:

„Ieşim la această acţiune de protest atemporală din simplul motiv că, cu excepţia protestelor stradale, astăzi în ţară nu funcţionează nici un mecanism democratic prin care este posibil să influenţezi puterea. Absolut toate instituţiile de stat din Moldova sunt capturate şi controlate de clanurile oligarhice. Şi pentru că ultimele alegeri parlamentare au fost în mod vădit falsificate, actuala guvernare din ţară nu poate fi considerată nici una legitimă şi nici legală. În acest context, doar acţiuni de protest în masă au o legitimitate democratică!

Noi vom cere demisia guvernatorului Băncii Naţionale (la momentul apariţiei articolului Drăguţanu deja a anunţat despre demisia sa din funcţie – P.A.), a procurorului general, a directorului Centrului Anticorupţie, a preşedintelui CEC, şefului „Teleradio-Moldova”. Numirea unor noi conducători în fruntea acestor structuri trebuie să se facă doar în rezultatul unui concurs deschis cu participarea largă a opoziţiei şi a societăţii civile. Totodată, vom cere demisia Preşedintelui Timofti şi iniţierea procedurii constituţionale de trecere la alegeri directe a şefului statului. Şi, încă o revendicare importantă: demisia Guvernului şi numirea unui Cabinet de miniştri tehnic, scopul principal al căruia va fi pregătirea pentru alegeri libere şi democratice care ar putea avea loc deja în anul 2016…”.

Totodată, în acţiunea anunţată, Partidul Nostru va avea un aliat, destul de puternic – PSRM, condus de Igor Dodon. Ambii lideri, în mod evident, au reuşit să depăşească „neînţelegerile” reciproce, existente anterior şi, după cum afirmă Usatîi, nu doar au constatat coincidenţa scopurilor protestatare, dar şi au coordonat acţiunile ambelor partide în cadrul acţiunii de protest planificate. De remarcat că şi conferinţele de presă, Dodon şi Usatîi, le-au desfăşurat aproape simultan, lunea trecută.

Astfel, duminică, coloana protestatarilor Partidului Nostru se va deplasa de la Circul din capitală, în timp ce două coloane ale PSRM vor merge de la Academia de Ştiinţe şi Complexul Memorial „Eternitate”. Pentru ca la finele marşului, din două direcţii, să ia „cu asalt” clădirea Parlamentului – locaţia planificată pentru desfăşurarea acţiunii atemporale de protest.

Va plânge oare Alianţa după „Hachiko”

Este cazul să afirmăm, spre pierzania actualei guvernări din Moldova, că aceste planuri nu arată deloc a „sperietori” declarative. Şi Usatîi, şi Dodon, au demonstrat în repetate rânduri, în mod practic, capacitatea de a scoate în stradă zeci de mii de susţinători. Altceva e că în perspectivă, spaţiul din faţa Parlamentului, nu va încăpea asemenea număr de protestatari. De asta, de fapt, nici nu este nevoie.

„Duminică, la mitingul din faţa Parlamentului vor fi, vă pot garanta, nu mai puţin de 30-40 de mii de protestatari. Ulterior, acolo vor rămâne, în permanenţă, corturi instalate în „Orăşelul Moldovei” sau „Orăşelul libertăţii”. Presupun că acolo vor „locui” câteva mii de oameni, până când, evident, toate solicitările noastre vor fi satisfăcute”, susţine Usatîi.

Curios este că în aceste nopţi de toamnă, destul de reci deja, Usatîi este ferm intenţionat să îngheţe personal în corturile din tabăra protestatarilor. „Am văzut cum unii „lideri” ai protestelor dorm liniştit acasă, în paturi calde, în timp ce susţinătorii lor îngheaţă noaptea în Piaţă. Nu accept asemenea comportament şi voi dormi împreună cu toţi în cort”, declară Usatîi şi alege candidatura viceprimarului de Bălţi, capabil să-l înlocuiască în perioada protestelor.

Sigur că liderul PN nu putea să nu inventeze pentru protestele sale un vast program cultural. Ca de obicei, Usatîi, care dă nuanţă „artistică” oricărei acţiuni politice şi de această dată nu-i va lăsa pe protestatari să se plictisească. „Nu văd motive pentru ca chişinăuienii nu ar putea veni la noi în „Orăşelul Libertăţii” – dimineaţa la gimnastică, seara la joc de dame. Voi monta un ecran mare LED, vom viziona serile filme documentare despre istoria moldovenească, „Budulai”, filme indiene. Vom plânge pentru „Hachiko” şi, tot ce-i posibil, că şi cei din Alianţă vor plânge”, declară cu ironie, Usatîi.

Drapelele lui Ştefan şi nici un simbol de partid

Cât priveşte Platforma DA. Din câte se vede, liderul Partidului Nostru nu planifică nicio coordonare de acţiuni cu liderii ei, pe care, amintim, Usatîi i-a criticat recent. Opinia lui şi astăzi rămâne aceeaşi:

„După ce am fost în Piaţă, printre protestatari, cineva s-a grăbit să anunţe că „Usatîi a fost huiduit acolo”. Falsuri! Sunt în conflict numai cu câţiva dintre lideri ai Platformei DA. Însă, în nici un cat cu majoritatea protestatarilor, care au ieşit absolut sincer în Piaţă şi cu care avem revendicări identice faţă de guvernanţi şi viziuni asupra viitorului ţării…”.

La rândul lor, liderii „Demnităţii şi Adevărului”, chiar în primar zi a propriilor proteste cu uşurinţă s-au detaşat de persoanele arestate din „grupul Petrenco”, iar astăzi par să piardă ultima legătură cu realitatea, nu s-au lăsat multaşteptaţi în declaraţii.

Astfel, Andrei Năstase, care se declară „preşedintele consiliului Marii Adunări Naţionale”, aflând despre intenţiile partidelor lui Dodon şi Usatîi, a făcut declaraţii extrem de absurde şi de neadecvate:
„Usatîi şi Dodon sunt lideri politici care trebuie să se manifeste de la tribuna Parlamentului sau în rolul de primar, acolo unde s-au înscăunat (sic! – P.A.). Nu este altceva decât o tentativă de manipulare, o tentativă de preluare a spiritului protestatar. Ei nu au nicio şansă, pentru că unul dintre ei este promotorul Uniunii Vamale inexistente, iar altul ştie prea bine de unde vine. Activizarea acestor două personaje demonstrează că sunt părtaşii regimului de guvernare. Plahotniuc a creat un sistem, în care, având un partid de buzunar, creează alianţă cu Filat şi Ghimpu, iar mâine – cu Dodon şi Usatîi. Consiliul MAN este împuternicit să găsească o alternativă curată, care va crea un Guvern al încrederii naţionale, are cu totul alte scopuri, decât înţelegerile cu aceste două partide”.

Nu ne pare rău de acest citat lung, dar destul de comic, pentru că el vorbeşte clar despre faptul că, cel puţin la moment, este imposibilă orice coordonare a eforturilor protestatare cu ambiţiile hiper-umflate ale „liderilor” DA. Chiar dacă Dodon şi Usatîi, din careva motive, şi-ar dori acest lucru.

Dar, trebuie să recunoaştem că deocamdată, nici liderul Partidului Nostru, nici preşedintele PSRM, care au anunţat intenţia de „a merge până la capăt” nu pot astăzi să prognozeze în mod absolut finalul acţiunii de protest comune. Cu toate acestea, Usatîi exclude în mod absolut posibilitatea evoluţiei violente a evenimentelor, afirmând că foarte mulţi colaboratori ai organelor de drept „au obosit de dezmăţul guvernării” şi demult sunt gata, pe interior, să susţină orice protest împotriva ei.

Mai mult, chiar şi manifestanţii nu sunt înclinaţi spre a tensiona situaţia. „Noi ieşim la proteste numai cu drapelele Republicii Moldova şi steagul lui Ştefan cel Mare. Nu va fi nici un simbol de partid! Vrem ca oamenii să înţeleagă: nu-i divizăm după criterii sociale, naţionale, după viziuni. Totodată, dacă nu ne va reuşi să obţinem realizarea solicitărilor, noi, foarte amabil, credeţi-ne, şi destul de cult, vom mări presiunile asupra puterii, până la eliminarea totală a condiţiilor existenţei ei în continuare. Dacă „elita” noastră politică speră că vom ieşi în stradă, vom sta acolo o săptămână-două şi apoi vom pleca cuminte acasă, atunci se înşeală amarnic”, afirmă liderul PN.

Usatîi este convins că astăzi, Partidul Nostru şi PSRM, în doi, au cel puţin 60% din susţinerea populaţiei Moldovei. Credem că deja de lunea viitoare, vom putea să ne convingem pe cât corespund realităţii aceste afirmaţii….

Pavel Antonov