„Partidul Nostru” și Platforma DA a obținut amânarea ședinței CSM privind “realegerea lui Poalelungi pentru încă patru ani”!

09 Februarie 2016 1.200

Ședința Consiliului Superior al Magistraturii a fost amânată pentru ora 14.00. „Partidul Nostru” îndeamnă toți activiștii și susținătorii „PN”, precum și cetățenii cărora le pasă, să iasă la un protest la ora 13.30 în fața clădirii CSM din strada M. Eminescu, 5

 

„Partidul Nostru” împreună cu Platforma DA și susținerea activiștilor civici a obținut amânarea ședinței Consiliului Superior al Magistraturii, la care se planifica realegerea „pe furiș” a actualului președinte al Curții Supreme de Justiție pentru încă patru ani.

Vicepreședinții „Partidului Nostru”, Nicolae Țîpovici și Ilian Cașu împreună cu liderul Platformei DA, Andrei Năstase, activiști ai societății civile și reprezentanți ai presei au intrat în clădirea CSM unde are loc ședința Consiliului Superior al Magistraturii și au cerut întreruperea procedurii de alegere a lui Mihai Poalelungi în funcția de președinte al Curții Supreme de Justiției (CSJ).

 

Opoziția îl învinuiește pe actualul președinte al CSJ de corupție și consideră că acesta este un instrument de influență al oligarhului Vlad Plahotniuc, care și-a supus justiția Republicii Moldova intereselor sale personale.

Solicitarea privind demisia șefului CSJ este inclusă în rezoluția Forumului Civic, desfășurat de opoziție și liderii protestelor. Nicolai Țîpovici și Ilian Cașu au cerut atragerea la răspundere a persoanelor care se fac vinovate de excluderea ilegală a „Partidului Nostru” din campania electorală pentru alegerile parlamentare din 2014 și arestarea ilegală a activiștilor „PN”. Conducătorul ședinței, Mihai Poalelungi, a refuzat să întrerupă ședința și a solicitat activiștilor civici să părăsească sala.

După ce liderii opoziției au refuzat să îndeplinească solicitarea, Poalelungi a obligat presa să întrerupă transmisiunea în direct a ședinței și a scos jurnaliștii după ușă. În fața Consiliului Superior al Magistraturii are loc un pichet al activiștilor opoziției, în cadrul căruia au participat reprezentanții și susținătorilor „Partidului Nostru”. Manifestanții scandează lozinci „Jos mafia! Jos Plahotniuc”.

În curtea CSM au fost concentrate forțe speciale ale poliției. Totuși, liderii opoziției au obținut întoarcerea presei la ședință, iar sub presiunea argumentelor înaintate de activiștii civici, membrul CSM Visterniceanu a introdus propunerea de a amâna chestiunea privind alegerea lui Poalelungi. Un alt membru al Consiliului, Răducan, a propus votarea deschisă. În rezultatul unor discuții aprinse, la care au participat activ liderii opoziției, ședința a fost amânată pentru ora 14.00.