Partidul Nostru cere autorităților să nu admită revenirea “brigăzii” lui Plahotniuc la conducerea Căii Ferate a Moldovei

16 Aprilie 2021 2.852

Partidul Nostru cere autorităților să nu admită revenirea “brigăzii” lui Plahotniuc la conducerea Căii Ferate a Moldovei. Acest lucru s-ar putea întâmpla în rezultatul unui concurs fictiv pentru ocuparea funcției de director general al întreprinderii de stat, una dintre cele mai strategice.

Aparent, revenirea se face democratic. Este vorba despre un concurs anunțat public pentru ocuparea funcției vacante de director general al întreprinderii Calea Ferată a Moldovei, numai că numele “câștigătorului” concursului a fost stabilit din timp. Este vorba despre Grigore Condurache, unul dintre cei care a creat și implementat numeroase scheme de delapidare a Căii Ferate și care a deținut funcția de director comercial al întreprinderii în perioada regimului Plahotniuc. Acesta și-a depus dosarul, alături de alte două persoane la un concurs, despre care Dumitru Ciubașenco spune că este fictiv, așa cum a fost stabilit că cei șapte membri ai Consiliului de Administrare al CFM vor ridica mâna pentru candidatura lui Condurache.

“Se scurg ultimele clipe când pot fi depuse actele pentru participarea la concursul de ocupare a funcției de director general al Întreprinderii de Stat Calea Ferată a Moldovei. Cel puțin trei persoane și-au depus dosarul: Andrei Damașcan, director al Căii Ferate în perioada guvernări lui Plahotniuc, Grigore Condurache și Arcadie Vicol, ambii îndeplinind funcția de directori comerciali ai CFM în perioada regimului lui Plahotniuc. Toate aceste nume se regăsesc într-un raport SIS, despre furturile de milioane de la Calea Ferată a Moldovei, document pe care încă în decembrie 2019 îl primise președintele de atunci Igor Dodon și premierul Ion Chicu. Acest concurs va mai dura un timp, dar sursele noastre de la CFM și nu numai ne anunță că totul este decis deja și că director general va deveni Condurache, care a fost director comercial în perioada statului capturat și numele căruia se pomenește în mai multe locuri ale acestui document, în contextul corupției, furturilor și a monopolizării acestei întreprinderi de stat.
Pentru noul director general trebuie să voteze cel puțin 4, dar poate fi vorba și de cinci membri ai Consiliul Administrativ al Căii Ferate, constituit din 7 persoane”, a declarat Ciubașenco.

Potrivit lui Ciubașenco este vorba despre Corneliu Soltan, consilier al Directorului general al Agenției Proprietăți Publice (APP); Sergiu Chicu, șef Direcția contencios și control al legalității, APP; Andrei Ivancov, șef Direcția securitate economică și gestiunea riscurilor, APP; Serghei Mardari, șef Direcția Planificare, analiză și evaluare, APP; Gabriela Cuneva, Secretar de Stat, Ministerul Finanțelor; Roman Gapeev, șef Serviciul Transport Feroviar, Direcția transport, Ministerul Economiei și Infrastructurii; Ion Zaporojan, reprezentant al colectivului de muncă al CFM.

“Cei de la APP cu siguranță știu despre conținutul acestui raport și atunci apare întrebarea: cum un om cu o astfel de reputație a îndrăznit să-și depună dosarul pentru ocuparea unei funcții atât de importante. Nu ar fi făcut acest lucru dacă nu ar fi avut susținere. Dar cine poate acum să-i garanteze susținerea membrilor Consiliul Administrativ, care se supune Guvernului? Acest lucru îl poate face numai Igor Dodon sau Vladimir Plahotniuc”, a mai declarat Dumitru Ciubașenco.

“Brigada lui Plahotniuc revine în forță. Ceea ce se face sunt niște formalități. Decizia a fost luată de Plahotniuc în tandem cu președintele socialiștilor, Igor Dodon. Scopul acestor oameni ai lui Plahotniuc este să fure și ultimul metru liniar de șină, să taie în bucăți ultimul vagon pentru a-l vinde la fier uzat. Ei vin să fure și să distrugă una dintre cele mai strategice și importante întreprinderi pentru statul RM și economia moldovenească. De aceea, lucru acesta trebuie stopat. Nu în zadar Igor Dodon amână alegerile. Acesta este un moment de respiro pentru bandiți și hoți pentru a fura, așa cum spune Renato Usatîi, ei au “poslednii senocos – merg la ultimul cosit. Trebuie oprită această tentativă de mare hoție după care, de realizat planul de modernizare a întreprinderii, despre care Renato Usatîi a vorbit în repetate rânduri”, a spus Ilian Cașu.

La rândul ei, Elena Grițco a propus includerea în mod prioritar pe agenda Consiliului Suprem de Securitate a subiectului ce vizează situația de la Calea Ferată a Moldovei, acolo unde mii de muncitori nu și-au primit salariul de patru luni. Ea a atras atenția membrilor Consiliului Administrativ al CFM asupra faptului că se fac direct responsabili pentru deciziile luate.