„Partidul Nostru”: Sistemul lui Plahotniuc-Dodon este groparul rămăşiţelor democraţiei electorale

30 Ianuarie 2018 13.224

Vicepreşedinţii „Partidului Nostru” Ilian Caşu şi Dumitru Ciubaşenco au avut o întrevedere cu delegaţia Comisiei de la Veneţia şi a OSCE/ODIHR, în cadrul căreia au fost discutate pericolele sistemului electoral mixt, implementat de către oligarhul Vlad Plahotniuc şi preşedintele Igor Dodon.

După cum a declarat după întrevederea cu delegaţia Comisiei vicepreşedintele „Partidului Nostru” Dumitru Ciubaşenco, „sarcinile lor constau în ceea de a aduna diverse opinii pentru şedinţa Comisiei de la Veneţia la care va fi făcut public raportul privind mersul implementării recomandărilor”.
„Am subliniat că sistemul mixt al lui Plahotniuc-Dodon este groparul rămăşiţelor democraţiei electorale în Moldova”, a declarat vicepreşedintele Ilian Caşu.
Astfel, în cadrul întrevederii, vicepreşedinţii „Partidului Nostru” au vociferat următoarele teze:

1. Mixtul lui Plahotniuc-Dodon va distruge ceea ce a mai rămas din democraţia electorală în Moldova;

2. CEC-ul în frunte cu Alina Russu este o instituţie sub controlul politic total al lui Plahotniuc şi GBC, respectiv, această instituţie a statului este incapabilă să gestioneze un proces electoral democratic;

3. Modificările Codului electoral prevăd că candidaţii trebuie să se prezinte personal pentru a prezenta certificatul de integritate. Potrivit vicepreşedinţilor „Partidului Nostru”, aceasta este o dovadă a faptului că autorităţile intenţionează să-l blocheze intenţionat pe Renato Usatîi, aşa cum s-a întîmplat în 2014, cînd a fost exclus partidul „Patria” şi în 2016, cînd a fost majorat cenzul de vîrsta pentru candidaţi;

4. Regimul a demarcat circumscripţiile electorale pentru a servi propriile interese politice;

5. Scopul sistemului mixt este de a păstra la putere Partidul Democrat al oligarhului Vlad Plahotniuc.

În context, Caşu a subliniat că respectarea recomandărilor Comisiei este o chestiune de legitimitate, iar recomandarea lor va fi asemenea unui foc de armă în propriul picior.
„Consiliul Europei este o organizaţie cu autoritate, iar dacă puterea se numeşte pro-europeană, ea ar trebui să asculte recomandările. Este evident că ei nu doar că nu vor asculta, ci le vor ignora în totalitate”, a declarat Ciubaşenco, subliniind că alegerile libere ar însemna înfrîngerea apriori a Partidului Democrat – „pentru Plahotniuc, menţinerea la putere este o chestiune de viaţă şi de moarte”.