Partidul Nostru condamnă lipsa de atitudine a CEC-ului față de ilegalitățile comise de Partidul Socialiștilor

17 Octombrie 2019 844

Partidul Politic “Partidul Nostru” condamnă cu vehemență lipsa de atitudine a Comisiei Electorale Centrale (CEC) față de practicile ilegale și abuzive ale unor concurenți electorali care tăinuiesc cheltuielile reale în campania pentru alegerile locale generale din 20 octombrie 2019.

În speță, Partidul Nostru face referire la modul netransparent în care Partidul Socialiștilor din Republica Moldova raportează cheltuielile la CEC.

Deoarece membrii CEC nu fac uz de drepturile și obligațiile pe care le stabilește Codul electoral de a cere concurenților să prezinte rapoartele financiare la timp și însoțite de toate actele doveditoare necesare, asistăm astăzi la o comedie de prost gust, când mass-media, operând doar cu datele prezentate de concurenții electorali, plasează Partidul Nostru pe primul loc la capitolul cheltuieli. Pe de altă parte, socialiștii, care au împânzit țara cu panouri electorale pentru care au declarat cheltuieli de 100-200 de lei bucata, ziare care indică un tiraj de doar 5000 exemplare, dar care sunt împărțite practic în fiecare gospodărie, și alte materiale de promovare, se poziționează, conform datelor oficiale, abia pe locul 3.

Dacă CEC-ul de la Chișinău examina sesizarea Partidului Nostru în care solicită să-i ceară Partidului Socialiștilor să prezinte în 48 de ore facturile și alte documente pentru publicitatea electorală, tabloul arăta cu siguranță altfel.

Atitudinea CEC-ului este o practică păguboasă care ar putea încuraja mulți concurenți electorali să-și ascundă cheltuielile reale la următoarele alegeri.

O autoritate electorală centrală independentă și nepărtinitoare nu ar fi permis niciodată să se întâmple acest lucru.  Am ajuns însă astăzi în situația când sinceritatea și corectitudinea sunt transformate de CEC și partidul lui Dodon din virtute în viciu. 

Mai mult, CEC nu a luat act nici de rapoartele societății civile, în special ale Asociației “Promo-LEX”, care a prezentat multiple cazuri de utilizare de către socialiști a resurselor administrative în campanie. De asemenea, CEC nu a făcut nimic pentru a stopa practica uzuală deja, dar care reprezintă o gravă încălcare a legislației și a Constituției, și anume implicarea directă și deschisă în favoarea PSRM a lui Igor Dodon, care trebuie să fie președintele tuturor cetățenilor. Toate aceste inacțiuni demonstrează încă o dată că CEC a intrat în cârdășie deschisă cu socialiștii. PSRM, la rândul său, în frunte cu Igor Dodon, preiau tot mai mult controlul asupra tuturor instituțiilor statului și pun bazele unui nou regim oligarhic și ilegal la fel ca cel al lui Plahotniuc, pe care l-am răsturnat cu doar câteva luni în urmă.

Nu înțelegem însă de ce celelalte componente ale guvernării, care au câștigat încrederea oamenilor prin mesaje despre statul de drept, tolerează această situație. 

Partidul Nostru nu va permite perpetuarea acestor încălcări și îi cere Comisiei Electorale Centrale să acționeze în strictă conformitate cu prevederile Codului electoral în raport cu toți concurenții electorali. Dacă asemenea practici vor continua, Partidul Nostru își rezervă dreptul de a nu recunoaște corectitudinea alegerilor locale generale din 20 octombrie. 

Partidul Politic “Partidul Nostru”

17 octombrie 2019