Renato Usatîi: PDM nu s-a adresat la primarii din PN pentru a semna listele de subscripție, pentru că ar fi fost scandal

06 Septembrie 2016 1.482

Liderul „Partidului Nostru”, Renato Usatîi deține informații din 13 orașe, unde primari sunt din partea partidului pe care-l conduce, referitor la faptul cum a colectat Partidul Democrat din Moldova semnături în susținerea candidatului la funcția de Președinte. Despre aceasta Usatîi a comunicat în cadrul emisiunii „Vecernii Razgovor” de la postul de televiziune TVC 21, unde a fost invitat împreună cu candidatul PN la funcția de Președinte, Dumitru Ciubașenco.

 

„Am primit informații din 13 orașe, acolo unde sunt primarii noștri, și am constatat lucruri interesante. În Drochia și Fălești nu s-au strîns semnături, doar dacă în secret. În Bălți – tot. Cel puțin, la primăriile din aceste orașe nu s-au adresat pentru ca listele să fie aprobate”, a declarat liderul „Partidului Nostru”.

Renato Usatîi a menționat că, în cadrul procesului de colectare a semnăturilor de către PDM, s-au întîmplat mai multe lucruri stranii. „Eu am vorbit cu viceprimarul de Bălți, Igor Șeremet, și el mi-a spus că la ora 18.05, vineri, l-a sunat Sergiu Sîrbu pentru că era necesar ca listele de subscripție să fie semnate în cadrul Primăriei. Deci, ei au primit listele la ora 14.00 în Chișinău, iar la 18.05 listele deja erau completate la Bălți și trebuiau semnate”, a spus liderul formațiunii.

Președintele „Partidului Nostru” a menționat că, confirmarea de bază a faptului că s-au făcut falsificări e că în aceste primării nu au fost confirmate semnăturile.

„La Șoldănești au primit doar 2 foi – vineri pe la ora 17.00, la Florești – 3, la ora 17.00, la Cantemir – 3 foi, sîmbătă la 8.00, la Glodeni – o foaie, la Rîșcani – 5, etc. Reiese că toate listele au fost semnate de la 17.30 la 18.30 și reiese că ei nu au plecat la primarii noștri pentru că ar fi apărut multe întrebări și ar fi fost pornit un scandal”, a mai spus Usatîi.

Liderul PN a mai afirmat că este imposibil să aduni cîteva mii de semnături în două ore. „Noi mergem în teritoriu, discutăm cu oamenii, plasăm video și foto. Dimineață (5 septembrie) am ajuns la 11 mii de semnături. Oamenii vin și semnează pentru că așa doresc”, a declarat Usatîi.

Și Dumitru Ciubașenco a spus că este imposibil să colectezi atîtea semnături într-un timp atît de scurt.

„Angajații din școli, grădinițe, primării, asistenți sociali, care sunt în subordinea autorităților controlate de PD la Chișinău, au primit ordin să rămînă vineri după ora 17.00 și să semneze. Listele erau pregătite, iar ei doar au semnat, însă conform legii cetățenii sunt cei care trebuie să completeze datele necesare”, a spus el.

Candidatul PN la funcția de Președinte al RM a subliniat că este imposibil acest fapt și din punct de vedere tehnic și fizic. „Doar 100 de oameni din partid pot colecta semnături și reiese că au adunat acele semnături timp de 10 ore, și deci la fiecare 3 minute trebuiau să scrie un nume. Fizic și tehnic – lucrul acesta este imposibil”, a declarat Ciubașenco.