Dumitru Ciubașenco: Am motive juridice, am voință și am suportul poporului pentru a dizolva Parlamentul (INTERVIU EXCLUSIV)

07 Septembrie 2016 696

În cadrul unui interviu acordat portalului TRIBUNA, Dumitru Ciubaşenco, candidatul „Partidului Nostru” la funcţia de Preşedinte al Republicii Moldova, a vorbit despre ce l-a determinat să candideze, de ce a acceptat propunerea PN, cum îşi va realiza promisiunea de dizolvare a Parlamentului şi de convocare a alegerilor anticipate etc.

 

T: Dle Ciubașenco, pentru mulți a fost o surpriză faptul că ați decis să candidați la funcția de Președinte al RM. Ce v-a determinat să faceți acest pas?

D.C.: Am decis să mă implic în această campanie electorală pentru că nu mai pot suporta dezmățul oligarhic ce are loc în fiecare zi. Structurile de stat au devenit instrumente de luptă politică, banii statului sunt furați în fiecare zi prin scheme inventate și dezvoltate de cei de la guvernare, școlile și spitalele se închid, oamenii fug din țară, populația sărăcește tot mai mult, sistemul de pensii e în pragul falimentului și degrabă bătrînii vor muri de foame la modul cel mai direct, drepturile fundamentale ale omului sunt călcate sistematic în picioare, nimeni nu se mai poate considera în siguranță în Republica Moldova, care a ajuns să depindă de poftele unui singur om.

T: Dar de ce ați ales să candidați anume din partea PN? Au existat careva momente ce v-au influențat alegerea?

D.C.: Am acceptat oferta „Partidului Nostru” pentru că este un partid anti-oligarhic, care-și dorește să scoată țara de sub controlul unui grup ce a luat-o în captivitate, folosind cele mai murdare metode, cum ar fi coruperea politică, șantajul, intimidarea etc. „Partidul Nostru” este unica formațiune care are capacitatea de a da jos acest regim și vom demonstra împreună acest lucru imediat după alegerile prezidențiale din acest an, cînd, în calitatea mea de Președinte, voi dizolva Parlamentul și voi numi data alegerilor parlamentare anticipate.

T: Există opinia că nu sunt motive legale în acest sens și că promisiunea dvs. așa și nu va ajunge realitate…

D.C.: Slugile regimului manipulează opinia publică, spunînd că angajamentul meu de a dizolva Parlamentul și a de numi data alegerilor parlamentare anticipate nu ar avea bază juridică. E o minciună gogonată, pe care ei o tirajează intenționat cu scopul de a induce lumea în eroare, de a o descuraja în intenția de vot. Constituția spune clar că voința poporului e baza puterii în stat, iar poporul își dorește debarcarea acestui regim oligarhic, lucru care se vede din sondaje, dar care se va vedea și prin votul oamenilor în alegerile prezidențiale. Ca să nu mai vorbim deja de faptul că actualul Parlament e ilegal, deoarece nu reprezintă voința poporului exprimată în precedentele alegeri parlamentare; că actualul Guvern a fost învestit ilegal și aceasta, de asemenea, e un motiv pentru dizolvarea Parlamentului; că instanțele de judecată au stabilit deja excluderea ilegală din cursa electorală a precedentelor alegeri parlamentare a unui concurent electoral, ceea ce din nou e motiv pentru a invalida rezultatele acelui scrutin și de a dizolva Parlamentul. Deci, am motive juridice, am voință și am suportul poporului pentru a dizolva Parlamentul și pentru a convoca alegeri parlamentare anticipate.

T: Oricum, acesta nu pare un scop ușor de realizat, pentru că, putem presupune, actuala guvernare nu se va despărți ușor de putere…

D.C.: Așa este. De aceea eu spun de fiecare dată că pentru atingerea acestui scop am nevoie și de o largă susținere din partea oamenilor. Împreună trebuie să facem front comun împotriva oligarhilor și slugilor lor, care, înțelegînd ce risc îi paște, au început deja fraudarea alegerilor, comiterea unor grave ilegalități. Voi aminti în context despre „umflarea” listelor electorale cu circa un milion de „suflete moarte”, voturi ce ar putea fi folosite pentru candidatul sau candidații puterii; despre îngrădirea de către CEC a drepturilor vorbitorilor de limbă rusă, prin neeliberarea la timp la listelor de subscripție în această limbă; despre informațiile ce vin din teritoriu precum că oamenii ce lucrează în structurile de stat și nu numai sunt impuși să se rețină după lucru și să completeze liste de subscripție pentru candidatul PD, iar uneori, liste în alb, adică fără nume, care presupunem că vor fi dăruite candidaților camuflați ai puterii, pentru a le facilita înscrierea în cursa electorală etc. Adică, puterea acționează în stilul său caracteristic – prin fraudă și o putem opri numai acționînd împreună cu oamenii, care sunt cei ce au de suferit direct de pe urma acestor abuzuri.

T: Ați sugerat că puterea ar putea avea mai mulți candidați în aceste alegeri. Ce aveți în vedere?

D.C.: În campania electorală va trebui să dăm dovadă de maximă vigilență, deoarece mulți dintre candidații ce se vor înscrie în cursă vor fi agenții ascunși ai puterii. Unii vor avea drept scop de a deruta oamenii, alții – de a smulge voturi de la candidații incomozi puterii, o a treia categorie – pentru a ataca candidații anti-oligarhici și a încerca discreditarea lor, prin manipularea opiniei publice etc. La modul real, împotriva puterii vor fi trei sau maximum patru candidați din cei ce se vor înscrie în cursă (potrivit informațiilor pe care le deținem la acest moment), iar restul vor fi slugile puterii oligarhice corupte. Trebuie să-i depistăm, să-i scoatem, împreună cu oamenii, la apă curată, și să nu le permitem să-și facă jocul lor murdar.

T: Ați calculat deja pe ce voturi puteți miza?

D.C.: În aceste alegeri, eu nu voi miza ca alții pe voturi geopolitice, etnice, lingvistice etc. Eu voi miza pe votul cetățenilor ce s-au săturat de acest sistem oligarhic și corupt, care ține în captivitate Republica Moldova. Iar aceasta e cea mai mare parte a populației. Le voi spune deschis acestor oameni că am nevoie de votul lor doar pentru a reîntoarce Moldova cetățenilor, doar pentru a reda puterea poporului, doar pentru a demonta regimul ce sufocă țara. Iar acest lucru îl voi face pe calea anunțată deja – dizolvarea Parlamentului și numirea datei alegerilor parlamentare anticipate.

T: La modul real, ce șanse aveți de a învinge în alegerile prezidențiale?

D.C.: În condițiile în care marea majoritate a populației își dorește demontarea regimului oligarhic, care a acaparat țara, și organizarea alegerilor parlamentare anticipate, iar eu sunt candidatul ce vine cu un plan concret în acest sens, cred că putem vorbi de șanse reale. Aceasta chiar dacă puterea și slugile sale, înțelegînd riscul la care sunt supuși, vor face tot posibilul pentru anihilarea mea politică și electorală (sunt absolut sigur de acest lucru), folosind cele mai murdare metode. Dar nu mă tem de ei și sunt sigur că voi învinge, pentru că eu am de partea mea poporul și adevărul, iar ei sunt un grup de uzurpatori, care se țin la putere doar prin minciună, șantaj și manipulare.

Cristina Pendea