Usatîi: „Pe Moldova o așteptă cele mai murdare alegeri prezidențiale”

27 Octombrie 2016 1.074

Ediția moscovită a ziarului „Komsomolskaya Pravda”: Politicianul moldovean de opoziție a spus ce fel de mașinații se pregătesc la Chișinău – „vor vota chiar și cei morți”.

În ajunul alegerilor prezidențiale în Moldova, care vor avea loc pe 30 octombrie, s-a iscat un scandal politic. Autoritățile locale și curatorii din Uniunea Europeană și SUA vor să înainteze un candidat unic (care ar fi continuat parcursul european al țării și, posibil, cel de unire a Moldovei cu România). Acest „candidat unic” intenționează să iasă în turul doi al alegerilor și să facă concurență socialistului Igor Dodon, lider conform rezultatelor sondajelor de opinie (care pledează pentru o politică independentă a Moldovei, înțelegeri cu Transnistria și lupta cu corupția). Alegerile din Moldova deja au fost botezate drept „război al compromisurilor”. Miercuri, la Moscova, a susținut o conferință de presă liderul partidului moldovenesc de opoziție „Partidul Nostru”, Renato Usatîi, care a vorbit despre starea lucrurilor în cursa prezidențială.
Oponenții puterii la alegeri nu sînt doriți, este convins opozantul. Ei încearcă pe orice căi posibile să-și elimine candidații din alegeri. Cardinalul din umbră al politicii moldovenești – oligarhul local Vladimir Plahotniuc, chiar a încercat să-l corupă pe Usatîi.

„El m-am invitat la o întîlnire”, se împarte Usatîi cu jurnaliștii. „Mi-a zis: primești 1,5 milioane de dolari, pleci din țară pentru cîteva luni din motive de sănătate. Eu pregătesc una dintre cele mai mari escrocherii din țară, acum la alegeri – îl citez eu. Ei se tem de ratingul meu”.

Politicianul a aflat că în instituțiile de stat din Moldova angajaților li se oferă buletine de vot ștampilate. Cu riscul de a fi demiși, acestora le interzic să vorbească despre aceasta. Funcționarii în ziua votării vor arunca în urna de vot buletinul pregătit, iar pe cel „în alb” primit în secția de votare îl vor oferi observatorilor aflați în stradă. Așa se va duce evidența.

„În acest an, pe Moldova o așteaptă cele mai murdare alegeri prezidențiale din istoria țării”, este convins Usatîi. „Astăzi în țară avem nu mai mult de 2,3 milioane de oameni, iar buletine de vot au fost tipărite 3,3 milioane. Aceasta este aproape un milion suplimentar! Jurnaliștii au desfășurat o investigație. Se adeverește că vor vota și morții”, a concluzionat politicianul.
msk.kp.ru